Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Inregistrarea in contabilitate a diferentelor rezultate in urma inventarierii

Data actualizarii: 18 Iunie 2009
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
inventarierediferentecontabilitate


Inregistrarea in contabilitate a diferentelor rezultate in urma inventarierii

Este indiscutabila obligativitatea efectuarii inventarierii la finele anului, ca etapa premergatoare operatiunilor de inchidere la bilant.

In vederea intocmirii situatiilor financiare anuale la nivelul fiecarei entitati, inventarierea are rolul de a stabili situatia reala a tuturor elementelor de activ si de pasiv, precum si a bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu, apartinand altor persoane juridice sau fizice.

Cu ocazia inventarierii, trebuie sa se efectueze atat constatarea faptica a elementelor de activ si de pasiv, cat si evaluarea lor la nivelul valorii actuale, denumita valoare de inventar.

Reglementari privind inventarierea:

a) Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata,

b) Normele privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de activ si pasiv, aprobate prin Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 1753/2004 (denumite, in cele ce urmeaza, “Norme privind inventarierea”),

c) Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 1.752/2005.

Principii contabile ce trebuie respectate cu ocazia evaluarii elementelor de activ si de pasiv la momentul inventarierii, sunt urmatoarele:

  • Principiul permanentei metodelor -conform caruia modelele si regulile de evaluare trebuie mentinute, asigurand comparabilitatea in timp a  informatiilor contabile.
  • Principiul prudentei -conform caruia este interzisa supraevaluarea elementelor de activ si a veniturilor, respectiv subevaluarea elementelor de pasiv si a cheltuielilor.
  • Principiul necompensarii: -conform caruia este interzisa compensarea intre elementele de activ si de datorii, precum si compensarea plusurilor si
    minusurilor de inventar.
  • Principiul evaluarii separate a -conform caruia componentele elementelor de activ sau de elementelor de activ si de datorii datorii trebuie evaluate separat.

EXEMPLU

La finele anului 2006, S.C. ALFA S.A. a efectuat inventarierea tuturor elementelor de activ si pasiv, in vederea intocmirii situatiilor financiare anuale. Inventarierea s-a efectuat de catre o comisie de inventariere si a avut ca scop atat constatarea faptica, cat si evaluarea la nivelul valorii actuale, a elementelor de activ si de pasiv detinute de catre societate.

La momentul inventarierii, in cadrul societatii nu se aflau bunuri si valori apartinand altor persoane juridice sau fizice.

La evaluarea imobilizarilor corporale societatea aplica tratamentul de baza, evaluarea la costul istoric (costul de achizitie)...


Ti se pare interesant subiectul pe care l-ai urmarit?
Este primul pas – acesta in care realizezi ca poti elimina bataile de cap! Fa-l pe urmatorul: alege macar una din Monografiile Contabile propuse pe www.monografiicontabile.monografii.ro va face diferit de toti ceilalti colegi din departamentul Contabilitate. Garantam inlaturarea totala a starii tale de stres si inlocuirea ei cu o stare de spirit de invingator!

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro. In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X