email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Managerii nu cer penalitati statului pentru intarzierea rambursarii TVA

tvapenalitati

Doar 3% dintre companiile care au inaintat cereri pentru rambursarea TVA de la stat au solicitat si dobanzi de penalizare pentru intarzierea platilor, majoritatea firmelor invocand eventuale repercusiuni din partea autoritatilor daca cer despagubiri, potrivit unui studiu Deloitte.

"Pentru moment, doar 3% dintre companiile care au inaintat cereri pentru rambursarea TVA-ului au solicitat si dobanzile de intarziere a platilor. Dobanzile reprezinta un drept implicit al contribuabililor, dar companiile chestionate s-au aratat rezervate in privinta beneficiilor imediate, invocand eventuale repercusiuni din partea autoritatilor.

O solutie ar fi ca legislatia sa prevada plata automata a dobanzii, in cazul in care organele fiscale depasesc perioada legala pentru solutionarea rambursarilor", se arata intr-un studiu al firmei de consultanta Deloitte Romania.

Potrivit studiului Deloitte, realizat dupa chestionarea a 130 de directori financiari si coordonatori a departamentelor de taxe din tot atatea companii, peste 40% din firme au aplicat pentru rambursarea TVA, din 2007 si pana in prezent, solictand sume mai mari de un milion de euro.

"Pentru companiile romanesti, rambursarile de TVA par astfel sa reprezinte provocarea primordiala a sistemului fiscal", se arata in studiu.

Firma de consultanta precizeaza ca recuperarea cu intarziere a sumelor de TVA nu afecteaza doar fluxul de lichiditati, ci poate lipsi companiile de o resursa vitala pentru supravietuire.

"Deficientele sistemului de rambursare sunt evidente, in contextul procentului mare de cereri de rambursare a caror perioada de solutionare depaseste termenul legal de 45 de zile", se precizeaza in raport.

Astfel, pentru 42% dintre respondentii care au aplicat pentru rambursare de TVA, solutionarea cererilor s-a realizat intr-o perioada cuprinsa intre 3 ?i 6 luni. O parte considerabila a respondentilor (25%) s-a confruntat cu intarzieri de peste 6 luni, 8% primind rambursarea dupa mai bine de un an.

Deloitte remarca, insa, initiativele recente prin care autoritatile au incercat sa decongestioneze situatia rambursarilor de TVA (de exemplu, solutionarea cu prioritate a cererilor de rambursare in functie de vechimea acestora, cesiunea creantelor din dreptul de restituire a TVA-ului, obligatia furnizarii unui raspuns in termen de 45 de zile, in cazul efectuarii unui control incrucisat.

Opinia respondentilor este, insa, ca bunele intentii din prevederile legislative nu sunt de multe ori corelate cu practica, avand in vedere ca, deseori, organele fiscale folosesc diverse metode pentru amanarea finalizarii controlului fiscal, prin solicitarea, de multe ori nefondata, de documente suplimentare care nu au nicio legatura cu tranzactiile analizate in vederea rambursarii de TVA, cum ar fi dosarul preturilor de transfer.

Pe de alta parte, managerii chestionati considera ca penalitatea de 2% din valoarea tranzactiilor pentru declararea incorecta a operatiunilor intracomunitare este perceputa ca fiind injusta si disproportionata.

In ceea ce priveste obligatiile declarative cu privire la TVA, este de mentionat ca acestea au devenit considerabil mai complexe incepand cu 2007.

"In aceasta privinta, majoritatea respondentilor au semnalat penalitatea de 2% din valoarea tranzactiilor pe care o risca in cazul declararii incorecte sau intarziate a operatiunilor intracomunitare. Aceasta penalitate este perceputa ca fiind injusta si disproportionata, avand in vedere ca eventualele erori de declarare nu sunt intentionate si nu aduc in niciun fel prejudicii bugetului de stat", se mai arata in raport.

Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, valoarea totala a deconturilor de TVA era, la finele lunii iulie, de 4,67 miliarde lei, dintre care 39,9% erau plati in termen legal, iar 44,4% erau rambursari intarziate. Deconturile totale au avansat in iulie cu 9%, de la 4,289 miliarde lei in luna iunie.

In ceea ce priveste numarul deconturilor, la finele lunii iulie existau 7.618 de deconturi in termen legal, 784 de rambursari suspendate, precum si 2.956 de deconturi intarziate.

Agentii economici pot verifica, incepand din data de 5 august, pe portalul Ministerului Finantelor sau ANAF, data la care vor primi TVA datorata de catre stat.

NOUTATI Contabile 2024

NOUTATILE momentului sunt aici:


 E-FACTURA - de la 1 iunie se dau deja amenzi!
- Legislatia explicata + Intrebari si Raspunsuri

E-TRANSPORT - intra in totalitate in vigoare - atentie, amenzi!
- CE s-a schimbat si CUM trebuie sa aplicam noua lege

E-TVA - ultimele noutati, OUG nr. 70

Impozite, Salarii, TVA, Contabilitate, Procedura fiscala, case de marcat - noutati

Dezbatem NOUTATILE la Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - transmisa LIVE in 6 august 2024

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvapenalitati


Data aparitiei: 22 Octombrie 2009

Votati articolul "Managerii nu cer penalitati statului pentru intarzierea rambursarii TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X