email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de evidentiere si plata a sumelor reprezentand TVA datorata de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale

Procedura de evidentiere si plata a sumelor reprezentand TVA datorata de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale
regim tvacod fiscaltaxa

Prin Ordinul 10/2022 a fost aprobata Procedura de evidentiere si plata a sumelor reprezentand TVA datorata de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale. 

Citeste mai jos care sunt prevederile procedurii aparute in Monitorul Oficial nr. 27 din 10 ianuarie 2022. 
 

Citeste si: Regimuri speciale de TVA. ANAF a oficializat procedurile de colectare a creantelor bugetare

Procedura de evidentiere si plata a sumelor reprezentand TVA datorata de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale

Capitolul I Dispozitii generale

1. Contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale prevazute de art. 314, 315 si 315^2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare regimuri speciale, au obligatia sa completeze si sa depuna la organul fiscal competent o declaratie speciala de TVA, prin mijloace electronice puse la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, pe pagina proprie de internet.

2. Contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale au obligatia de a achita TVA declarata potrivit pct. 1, inclusiv obligatiile fiscale accesorii calculate de Romania ca stat membru de consum, intr-un cont special deschis, in euro, la o banca comerciala, pana la termenul-limita de declarare a taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314 alin. (11), art. 315 alin. (13) si art. 315^2 alin. (23) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal. Contul in care se achita TVA declarata este cel indicat de organul fiscal competent prin intermediul recipisei care atesta validarea declaratiei speciale depuse de contribuabil potrivit pct. 1.

3. Contribuabilii prevazuti la pct. 1 au obligatia de a inscrie pe documentul de plata numarul unic de referinta alocat in momentul depunerii fiecarei declaratii speciale de TVA, format din codul de tara, codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de inregistrare special potrivit art. 314 alin. (4), art. 315^2 alin. (11) si (13) din Codul fiscal, dupa caz, si perioada de declarare.4. Prin organ fiscal competent se intelege Administratia fiscala pentru contribuabili nerezidenti din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti, competenta pentru administrarea creantelor bugetare datorate de contribuabilii care utilizeaza unul dintre regimurile speciale.

5. Organul fiscal competent organizeaza, pentru fiecare contribuabil care utilizeaza regimurile speciale, o evidenta speciala a taxei pe valoarea adaugata declarate prin declaratia prevazuta la pct. 1. In acest scop, organul fiscal competent utilizeaza o aplicatie informatica realizata de Centrul National pentru Informatii Financiare.

6. Notiunile de „stat membru de inregistrare“ si „stat membru de consum“ au sensul definit la art. 314, 315 si 315^2 din Codul fiscal, dupa caz.

7. Actele administrativ-fiscale si notificarile emise de catre organul fiscal competent se comunica contribuabilului care aplica regimurile speciale, la ultima adresa de e-mail declarata de contribuabil la organul fiscal competent, anterior emiterii actului administrativ-fiscal sau a notificarii, utilizand aplicatia informatica prevazuta la pct. 5. Actele administrativ-fiscale si notificarile transmise pe e-mailul declarat de contribuabil la momentul inceperii activitatii se considera comunicate in termen de 15 zile de la data transmiterii actului catre acesta, potrivit art. 47 alin. (15) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Capitolul II Procedura de evidenta si plata a sumelor reprezentand TVA in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare

8. Taxa pe valoarea adaugata datorata de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale se inregistreaza, in euro, in evidenta speciala organizata potrivit pct. 5.

9. Contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale platesc taxa datorata, in euro, in contul prevazut la pct. 2, astfel:

a) pana la sfarsitul urmatoarei luni de dupa incheierea fiecarui trimestru calendaristic, in care au fost prestate servicii, vanzari intracomunitare de bunuri la distanta sau livrari de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari, conform art. 314 si 315 din Codul fiscal;

b) pana la sfarsitul urmatoarei luni de dupa incheierea perioadei fiscale acoperite de declaratie pentru vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte, potrivit art. 315^2 din Codul fiscal.

10. Dupa preluarea informatiilor in evidenta speciala privind taxa pe valoarea adaugata declarata prin declaratia speciala prevazuta la pct. 1 si incasata in contul prevazut la pct. 2, organul fiscal competent transfera sumele incasate, pentru fiecare stat membru de consum, potrivit declaratiilor speciale depuse de contribuabili, in termen de cel mult 20 de zile de la sfarsitul lunii in care au fost incasate aceste sume. In acest sens, organul fiscal competent intocmeste un referat, la care ataseaza dispozitia de plata externa pentru fiecare transfer catre statele membre de consum.

11. Organul fiscal competent notifica contribuabilii care nu achita TVA aferenta regimurilor speciale, in termen de maximum 10 zile de la implinirea termenului prevazut la pct. 9. Notificarea ulterioara pentru neplata TVA si masurile luate pentru colectarea TVA sunt in responsabilitatea statelor membre de consum.

12. Contribuabilul care utilizeaza regimurile speciale si care a fost notificat de statul membru de consum potrivit pct. 11 are obligatia platii TVA restante direct statului membru de consum.

13. Dupa termenul prevazut la pct. 10, orice suma reprezentand TVA incasata in contul prevazut la pct. 2 se transfera fiecarui stat membru de consum potrivit declaratiilor speciale depuse de contribuabili, organul fiscal competent intocmind in acest sens cate o dispozitie de plata externa.

14. Obligatia stabilirii si calcularii oricaror dobanzi, penalitati sau altor taxe pentru neplata TVA la termenul prevazut la pct. 9 revine fiecarui stat membru de consum, conform prevederilor legislatiei nationale a acestui stat.

15. In situatia in care Romania primeste o cerere de recuperare in conformitate cu dispozitiile Directivei Consiliului 2010/24/UE privind asistenta reciproca in materie de recuperare a creantelor legate de impozite, taxe si alte masuri, in care sunt inscrise creante reprezentand TVA datorata de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale, organul fiscal central competent in administrarea obligatiilor fiscale datorate de acestia aplica in mod corespunzator prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

16. Pentru recuperarea sumelor reprezentand TVA si accesorii aferente de la contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale, organul fiscal competent incepe executarea silita folosind modelele de acte de executare existente in legislatia nationala, cu mentionarea sumelor in euro, in cuprinsul acestora.

Capitolul III Procedura de evidenta si plata a sumelor reprezentand TVA in situatia in care Romania este stat membru de consum

17. In situatia in care Romania este stat membru de consum, evidenta taxei pe valoarea adaugata se organizeaza de organul fiscal competent, pentru fiecare contribuabil care aplica regimurile speciale, in euro si in lei, prevederile pct. 5 aplicanduse in mod corespunzator.

18. Sumele reprezentand TVA datorate de contribuabilii care au ales ca stat membru de inregistrare alt stat membru al Uniunii Europene se vireaza de catre statele membre de inregistrare in contul prevazut la pct. 2.

19. In termen de 5 zile lucratoare de la data incasarii sumelor prevazute la pct. 18, dupa conversia in lei, acestea se vireaza din contul prevazut la pct. 2 in contul de venituri ale bugetului de stat 20.A.10.01.06 „TVA aferent serviciilor si vanzarilor la distanta transferat statului membru de consum de catre statele membre de inregistrare“, deschis in lei la Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti, codificat cu codul de identificare fiscala al Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti. Conversia sumelor virate de catre statele membre de inregistrare potrivit pct. 18 se efectueaza la cursul negociat cu banca la care este deschis contul prevazut la pct. 2, valabil pentru ziua in care s-a efectuat plata in acest cont.

20. In situatia in care contribuabilul care aplica regimurile speciale nu efectueaza plata TVA sau o efectueaza cu intarziere, se calculeaza obligatii fiscale accesorii pentru neachitarea TVA la termenul prevazut la pct. 9, potrivit prevederilor art. 173 si 174 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si se intreprind masurile necesare pentru colectarea acestora potrivit legii. In acest sens, organul fiscal competent intocmeste Decizia referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere aferente sumelor datorate ca urmare a utilizarii regimurilor speciale, prevazuta in anexa nr. 3 la ordin.

21. Obligatiile fiscale accesorii calculate si comunicate contribuabililor care utilizeaza regimurile speciale se vireaza din contul prevazut la pct. 2 in contul de venituri la bugetul de stat 20.A.10.03.00 „Obligatii fiscale accesorii aferente TVA“, deschis in lei la Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti, codificat cu codul de identificare fiscala al Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti.

22. In vederea recuperarii TVA de plata si a obligatiilor fiscale accesorii aferente de la contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale, organul fiscal competent procedeaza la formularea unei cereri de asistenta reciproca la recuperare in conformitate cu prevederile titlului X capitolul II „Asistenta reciproca in materie de recuperare a creantelor legate de taxe, impozite, drepturi si alte masuri“ din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2023

Cum va asigurati ca declaratia 406 nu contine erori?


Solutia o constituie lucrarea Declaratia 406 SAF-T. Cazuri practice care va prezinta 50 de situatii dificile intalnite frecvent de contribuabili in momentul raportarii SAF-T, insotite de raspunsuri clare, complete, excelent argumentate de specialisti.

Lucrarea are un caracter 100% practic si elimina din start o multime de neclaritati, oferindu-va siguranta si o mare economie de timp

Nu uitati! Practica este intotdeauna cel mai bun profesor.

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
regim tvacod fiscaltaxa


Data aparitiei: 12 Ianuarie 2022

Votati articolul "Procedura de evidentiere si plata a sumelor reprezentand TVA datorata de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X