O societate poate sa emita facturi in numele si in contul furnizorului/prestatorului ?
Codul fiscal reglementeaza ca beneficiarul poate sa emita facturi in numele si in contul\furnizorului/prestatorului in conditiile stabilite prin normele metodologice.
Astfel, potrivit normelor metodologice date in aplicarea Titlului VII din Codul fiscal, factura se poate intocmi de catre cumparatorul unui bun sau serviciu in urmatoarele conditii:
- partile sa incheie un acord prealabil prin care sa se prevada aceasta procedura de facturare. Acord prealabil inseamna un acord incheiat inainte de inceperea emiterii de facturi de catre client in numele si in contul furnizorului/prestatorului;
- sa existe o procedura de acceptare a fiecarei facturi. Procedura de acceptare poate fi explicita sau implicita si poate fi convenita si descrisa prin acordul prealabil ori poate fi explicita sau implicita si poate fi convenita si descrisa prin acordul prealabil ori poate fi reprezentata de primirea si prelucrarea facturii;
- factura sa fie emisa in numele si in contul furnizorului/prestatorului de catre cumparator si trimisa furnizorului/prestatorului.
- factura sa curprinda elementele prevazute in Codul fiscal;
- factura sa fie inregistrata in jurnalul de vanzari de catre furnizor/prestator, daca este inregistrat in Romania in scopuri de TVA.
Ca atare, o societatea poate sa emita facturi in numele si contul furnizorului/prestatorului , cu conditia respectarii prevederilor legale incidente prevazute in normele metodologice date in aplicarea Titlului VII din Codul fiscal.
Baza legala
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Legea nr 227 / 2015 articolul art.319 alin.(18)
Hotararea guvernului nr 1 / 2016 articolul pct.96 alin.(1)_(3)