email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea 207/2015 a modificat dobanzile si penalitatile pentru creante fiscale. Explicatiile oferite de consultant

penalitati de nedeclararedobanzicodul fiscalpenalitati de intarzierelegea 205/2015

In acest an, in asteptarea unei forme finale a Codului fiscal, am avut parte de un sir destul de lung de ordonante de urgenta si legi care au schimbat fata domeniului fiscal si felul in care au functionat, pana de curand, unele penalitati si dobanzi.

O schimbare in acest sens a fost adusa de Legea 207/2015, publicata in Monitorul Oficial 547/2015. Aceasta lege aduce noi reglementari in structura Codului de procedura fiscala, iar prevederile sale se aplica incepand cu 1 ianuarie 2016.

Modificarile esentiale in aceasta privinta vizeaza dobanda, penalitatea de intarziere si penalitatea de nedeclarare care se aplica in cazul contribuabililor, persoane fizice sau juridice care nu isi indeplinesc obligatiile fiscale pana la termenul-limita stabilit de lege, dupa caz

Astfel, asa cum aminteste si consultantul fiscal, Cristian Rapcencu, intr-o analiza intocmita pentru HotNews.ro, de la inceputul anului viitor, "pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere, se va datora o penalitate de nedeclarare de 0,08/zi" astfel ca "penalitatea de nedeclarare se stabileste incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv, din obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere".

In ce priveste dobanda, considera obligatie fiscala accesorie reprezentand echivalentul prejudiciului creat titularului creantei fiscale principale ca urmare a neachitarii la scadenta de catre debitor  a obligatiilor fiscale principale, aceasta se calculeaza fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv. Aceasta va scadea de la 0,03% la 0,02% de la 1 ianuarie 2016, pentru fiecare zi de intarziere.


Penalitatile de intarziere se reduc la 0,01% pentru fiecare zi de intarziere, cu precizarea ca "nu se aplica pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere".

Considerata  obligatia fiscala accesorie reprezentand sanctiunea pentru nedeclararea sau declararea incorecta, in declaratii de impunere, a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale, aplicarea penalitatii de nedeclarare nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor.

De asemenea, se mentioneaza ca "aceste penalitati se vor aplica doar creantelor fiscale nascute dupa data de 1 ianuarie 2016".

Incepand de la aceeasi data, pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de entitate si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere, se va datora o penalitate de nedeclarare de 0,08/zi.

Potrivit noilor prevederi, amintite si de  consultantul fiscal Cristian Rapcencu, la cererea entitatii, penalitatea de nedeclarare se reduce cu 75%, daca obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie:


a)    se sting prin plata sau compensare, pana la termenul prevazut de lege, astfel:
-    daca data comunicarii deciziei este cuprinsa in intervalul 1-15 din luna, termenul de plata este pana la data de 5 a lunii urmatoare, inclusive;
-    daca data comunicarii deciziei este cuprinsa in intervalul 16-31 din luna, termenul de plata este pana la data de 20 a lunii urmatoare, inclusiv
b)    sunt esalonate la plata (reducerea se acorda la finalizarea esalonarii la plata).
 
Retinem ca penalitatea de nedeclarare nu se aplica in cazul in care obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect rezulta din aplicarea unor prevederi ale legislatiei fiscale de catre contribuabil, potrivit interpretarii organului fiscal cuprinse in norme, instructiuni, circulare sau opinii comunicate contribuabilului de catre organul fiscal central.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
penalitati de nedeclararedobanzicodul fiscalpenalitati de intarzierelegea 205/2015


Data aparitiei: 20 August 2015

Votati articolul "Legea 207/2015 a modificat dobanzile si penalitatile pentru creante fiscale. Explicatiile oferite de consultant":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X