email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rambursare TVA

tvarambursare

 

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

Intrebare:

O societate nou infiintata achizitioneaza cladiri in vederea desfasurarii activitatii de fabricare obiecte sanitare, in baza unui contract de vanzare cumparare. Societatea nou infiintata solicita rambursarea TVA rezultat din aceasta tranzactie dar organele fiscale considera ca societatea nu are drept de deducere la momentul acesta deoarece societatea nu a realizat activitati economice sau alte operatiuni care dau drept de deducere a TVA si ca societatea trebuie sa faca ajustarea taxei deductibile aferenta achizitiei bunurilor de capital ( cladiri ) conform art 149 Cod Fiscal si pct 54 din HG 44/2004. Care este situatia reala?

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

Raspuns:

Dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiei de cladiri poate fi exercitat la momentul achitiziei numai in functie de intentia firmei dvs. de a le utiliza pentru operatiuni taxabile. Pentru a dovedi aceasta intentie, firma dvs. are obligatia de a dovedi acest fapt echipei de inspectie fiscala. Ajustarea impusa de catre organele fiscale presupune faptul ca firma dvs. si-a exercitat eronat dreptul de deducere a TVA deoarece realizeaza operatiuni scutite fara drept de deducere. Faptul ca societatea nu a realizat efectiv operatii taxabile nu indreptateste organul de control sa va anuleze dreptul de deducere a TVA. Anularea acestui drept trebuie fundamentat si argumentat de catre echipa de inspectie fiscala in functie de constatarile efectuate urmare inspectiei fiscale ocazionate de solutionarea cu control anticipat a decontului cu suma negativa pentru care firma dvs. a solicitat rambursarea.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

In situatia in care dvs. dovediti intentia de desfasurare a operatiunilor impozabile iar organul de inspectie fiscala nu poate justifica legal anularea dreptului de deducere a TVA, aveti posibilitatea sa faceti uz de concluziile cazului solutionat de Curtea Europeana de Justitie C-110/94 (INZO), conform carora poate fi considerata activitate economica in sensul art. 4 din Directiva a VI-a (in prezent art. 9 din Directiva 112/2006/CE) chiar prima cheltuiala de investitie efectuata in scopul desfasurarii unei activitati. Conform acestei decizii, autoritatile fiscale trebuie sa aiba in vedere intentia declarata a persoanei de a desfasura activitati taxabile. Din aceiasi decizie, rezulta faptul ca de vreme ce autoritatea fiscala recunoaste calitatea de persoana impozabila a unei firmei in sensul TVA pentru simplul fapt ca si-a declarat intentia de a desfasura o activitate economica, acestea trebuie sa considere activitate economica chiar existenta unui studiu de profitabilitate pentru activitatea care urmeaza a fi desfasurata in vederea realizarii de operatiuni taxabile. Cu exceptia cazurilor in care sunt suspiciuni de abuz sau frauda, aceasta decizie impune respectarea principiului stabilitatii si neutralitatii TVA, fara a se retrage calitatea de persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA, cu drepturi si obligatii.

De asemenea:

- la paragraful 15 din Cazul INZO se face trimitere la paragraful 22 din Cazul Curtii Europene de Justitie C-268/83 (ROMPELMAN) prin care Curtea sustine ca activitatile economice prevazute la art. 4(1) din Directiva a VI-a pot consta si in activitati premergatoare activitatii economice, fiind date drept exemplu achizitia de bunuri si de proprietati imobiliare.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

- la paragraful 23 din Cazul INZO se face trimitere la paragraful 24 din Cazul ROMPELMAN unde Curtea a statuat ca este obligatia persoanei care solicita deducerea TVA sa demonstreze ca sunt indeplinite toate conditiile legale pentru acordarea deducerii si art. 4 din Directiva a VI-a nu impiedica autoritatile fiscale sa solicite dovezi obiective care sa sustina intentia declarata de a desfasura activitate economica dând nastere la activitati taxabile.

In concluzie, din jurisprudenta Curtii Europene de Justitie reiese ca pot exista situatii in care se acorda drept de deducere a TVA pentru achizitiile de bunuri si servicii efectuate anterior inceperii activitatii taxabile, chiar daca ulterior acestea nu vor fi utilizate in cadrul activitatii taxabile. Acest fapt este posibil numai daca se dovedeste intentia persoanei la momentul achizitiei de a utiliza bunurile si serviciile in folosul activitatilor taxabile ulterioare, dar acest lucru nu a mai fost posibil ulterior acestor operatiuni.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

Astfel, numai echipa de inspectie fiscala, atât in baza documentelor puse la dispozitie de reprezentantul legal al firmei dvs. cât si a constatarilor efectuate poate decide daca acorda sau nu acorda dreptul de deducere pentru cladirile achizitionate de firma dvs. Echipa de inspectie fiscala poate constata faptul ca respectivele cladiri urmeaza a fi demolate in vederea construirii altor obiective. In acest caz, suma TVA aferenta achizitiei nu este deductibila d.p.d.v. al TVA.

Cele mentionate rezulta si din Norme metodologice de aplicare a Codului fiscal conform caruia:

- punctul 45 alineatul (1) dat in aplicarea articolului 145 alineatul 4, o persoana impozabila poate deduce TVA aferenta achizitiilor efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA ,,In sensul art. 145 alin. (4) din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa din momentul in care aceasta persoana intentioneaza sa desfasoare o activitate economica, cu conditia sa nu se depaseasca perioada prevazuta la art. 147^1 alin. (2) din Codul fiscal. Intentia persoanei trebuie evaluata in baza elementelor obiective, cum ar fi faptul ca aceasta incepe sa angajeze costuri si/sau sa faca investitii pregatitoare necesare initierii acestei activitati economice. ,,

- punctul 66 alineatul (2) dat in aplicarea articolului 153 alineatul (1 conform caruia activitatea economica se considera ca ,,fiind inceputa din momentul in care o persoana intentioneaza sa efectueze o astfel de activitate. Intentia persoanei trebuie apreciata in baza elementelor obiective, de exemplu, faptul ca aceasta incepe sa angajeze costuri si/sau sa faca investitii pregatitoare necesare initierii unei activitati economice.,,

Opinia mea este ca, in baza prevederilor enumerate anterior, numai dvs. aveti posibilitatea sa demonstrati echipei de inspectie fiscala ca respectivele cladiri sunt intr-adevar destinate activitatilor taxabile astfel incât sa va acorde rambursarea taxei aferente.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvarambursare


Data aparitiei: 19 Ianuarie 2010

Votati articolul "Rambursare TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X