email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contabilii intreaba, expertii raspund: Suspendarea activitatii economice

contabilitateactualTVAvenitimpozitprofit

 

Contabilii intreaba, expertii raspund: Suspendarea activitatii economice

O societate comerciala suspendata la Registrul Comertului are cheltuieli diverse in continuare: chirie, energie electrica, intretinere, servicii contabile.

Cum sunt considerate aceste cheltuieli din punct de vedere fiscal, deductibile sau nu? TVA aferenta lor se inregistreaza in 4428 urmand ca in prima perioada fiscala de dupa incetarea suspendarii sa fie inregistrate in 4426 si cuprinse in decontul acelei perioade sau se pot deduce in mod normal si sa fie cuprinse in decontul perioadei careia ii apartin facturile?

Se poate ca un contract de leasing sa se deruleze incontinuare intr-o firma suspendata la reg com? Cum se procedeaza in acets caz cu TVA de pe facturi si cu cheltuielile in ceea ce priveste amortizarea masinii?

Toate aceste raspunsuri si multe altele le gasiti lunar in Revista Contabilitate Actual
Revista GARANTATA 100% de colectivul expertilor contabili din Romania!
Acum ai CADOU 30% din abonamentul de 12 editii
.......Detalii Aici

Raspuns:

Suspendarea activitatii reprezinta, din punct de vedere juridic, suspendarea dreptului de a desfasura activitati economice, si deci in aceasta perioada nu se mai obtin venituri din activitatile pentru care societatea este autorizata, iar cheltuielile nu mai pot fi angajate pentru aceste activitati. Insa cheltuielile care sunt generate de existenta firmei, si nu de desfasurarea unor activitati economice, se vor inregistra in continuare in contabilitatea firmei si pe perioada suspendarii.

Din punct de vedere fiscal, deoarece nu se respecta regula generala de exercitare a dreptului de deducere, aceea de a efectua cheltuieli in scopul obtinerii de venituri impozabile respectiv taxabile, prudent ar fi ca TVA sa fie inregistrat pe cheltuieli, iar cheltuielile sa fie considerate nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

 
****

Contribuabilul declarat inactiv

Codul Fiscal, art. nr. 11

11) Autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie efectuata de un contribuabil declarat inactiv prin ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

(12) De asemenea, nu sunt luate in considerare de autoritatile fiscale tranzactiile efectuate cu un contribuabil declarat inactiv prin ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Procedura de declarare a contribuabililor inactivi va fi stabilita prin ordin. Lista contribuabililor declarati inactivi se publica pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice - portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si va fi adusa la cunostinta publica in conformitate cu cerintele prevazute prin ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
si
art. 21
(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
- cheltuielile inregistrate in evidenta contabila, care au la baza un document emis de un contribuabil inactiv al carui certificat de inregistrare fiscala a fost suspendat in baza ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Toate aceste raspunsuri si multe altele le gasiti lunar in Revista Contabilitate Actual
Revista GARANTATA 100% de colectivul expertilor contabili din Romania!
Acum ai CADOU 30% din abonamentul de 12 editii
.......Detalii Aici

****

Cheltuieli efectuate in cursul exercitiului financiar

Intrebare
In cazul unei societati nou infiintate, cheltuielile efectuate la inceputul activitatii, inainte de a obtine venituri, se inregistreaza in conturile din clasa 6 sau in contul 471? TVA este deductibila?

Raspuns
Conform pct. 29 alin. 1 din OMFP 3055/2009 “Cheltuielile efectuate in cursul exercitiului financiar, dar care sunt aferente unui exercitiu financiar ulterior, trebuie prezentate sub titlul de "Cheltuieli in avans".
Drept urmare, cheltuielile efectuate  la inceputul activitatii vor fi inregistrate in conturile de clasa 6, daca sunt aferente exercitiului financiar current, chiar daca nu s-au obtinut venituri.
 
***

Inregistrare in scopuri de TVA

Intrebare
Conform noilor modificari la normele codului din HG nr. 1620, avansurile intra in CA ce se ia in calcul la analiza depasirii plafonului de 35 000 euro la firmele neplatitoare. Am o societate comerciala care, in anul 2009, are avansuri de 105 000 lei cumulate  (in anii 2008 si 2009) si venituri de 15 000 lei, impreuna depasind pragul de 118 000 lei in luna iulie 2009. Conform modificarilor mai sus mentionate, trebuie sa ma inregistrez ca platitor de TVA din 1 ian 2010 (adica pana pe 10 ian) sau aceste modificari vizeaza faptul ca avansurile ce le am in conta la 31.12.2009 impreuna cu eventuale venituri din 2010 daca vor depasi 118000 lei, vor duce la inreg ca platitor de TVA?

Toate aceste raspunsuri si multe altele le gasiti lunar in Revista Contabilitate Actual
Revista GARANTATA 100% de colectivul expertilor contabili din Romania!
Acum ai CADOU 30% din abonamentul de 12 editii
.......Detalii Aici

Raspuns:
Prevederea din Codul fiscal se refera la avansurile exigibile incepand cu 1.01.2010 si nu la cele aflate in sold la 1.01.2010, care au avut exigibilitate anterior. Drept urmare,  daca in anul 2010 veti realiza o cifra de afaceri mai mare de 118.000 lei inclusiv din incasarea de avansuri, atunci veti fi obligata sa va inregistrati in scopuri de TVA pana pe 10 luna urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit.

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabilitateactualTVAvenitimpozitprofit


Data aparitiei: 22 Februarie 2010

Votati articolul "Contabilii intreaba, expertii raspund: Suspendarea activitatii economice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X