Â
de Adriana Simion, valabil la 04-Mar-2010
Intrebare: Puteti sa ma ajutati cu mai multe detalii despre pro rata. In urma unui control fiscal ni s-a solicitat sa utilizam cu anul 2010 pro rata. Puteti sa-mi spuneti cum calculez pro rata la decembrie 2009 si prin ce document o notific la administratia financiara?
Raspuns: Pro-rata este reglementata la art. 147 din Codul fiscal, denumit „Deducerea taxei pentru persoana impozabila cu regim mixt si persoana partial impozabila”.
Potrivit acestor dispozitii, persoana impozabila care realizeaza atat operatiuni care dau drept de deducere, cat si operatiuni care nu dau drept de deducere este denumita persoana impozabila cu regim mixt.
Persoana impozabila cu regim mixt va proceda astfel:
•Â Â Â achizitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni care permit exercitarea dreptului de deducere se inscriu intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari, iar taxa deductibila aferenta acestora se deduce integral.
•Â Â Â achizitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni care nu dau drept de deducere se inscriu intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari pentru aceste operatiuni, iar taxa deductibila aferenta acestora nu se deduce.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Manual de politici contabile - Stick USB
•Â Â Â achizitiile pentru care nu se cunoaste destinatia, respectiv daca vor fi utilizate pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere sau pentru operatiuni care nu dau drept de deducere, ori pentru care nu se poate determina proportia in care sunt sau vor fi utilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere si operatiuni care nu dau drept de deducere se evidentiaza intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari, iar taxa deductibila aferenta acestor achizitii se deduce pe baza de pro-rata.
Pro-rata se determina ca raport intre:
a)Â Â Â suma totala, fara taxa, a operatiunilor reprezentand livrari sau prestari de servicii care permit exercitarea dreptului de deducere, la numarator, si
b)Â Â Â suma totala, fara taxa, a operatiunilor reprezentand livrari sau prestari de servicii care permit exercitarea dreptului de deducere si a operatiunilor reprezentand livrari care nu permit exercitarea dreptului de deducere, la numitor.
Pro-rata definitiva se determina anual, iar calculul acesteia include toate operatiunile de livrari de bunuri si prestari de servicii pentru care exigibilitatea taxei ia nastere in timpul anului calendaristic respectiv. Pro-rata definitiva se determina procentual si se rotunjeste pana la cifra unitatilor imediat urmatoare.
Pro-rata provizorie pentru un an este:
•Â Â Â pro-rata definitiva determinata pentru anul precedent, sau
•Â Â Â pro-rata estimata pe baza operatiunilor prevazute a fi realizate in anul calendaristic curent, in cazul persoanelor impozabile pentru care ponderea operatiunilor cu drept de deducere in totalul operatiunilor se modifica in anul curent fata de anul precedent.
In consecinta, pro-rata definitiva pentru anul 2009 este pro-rata provizorie pentru anul 2010.
Ajustarea TVA pentru anul 2009, conform pro-ratei definitive, trebuie inscrisa in randul de regularizari din decontul de taxa aferent ultimei perioade fiscale a anului. La decontul de taxa in care s-a efectuat ajustarea trebuie sa anexati un document care prezinta metoda de calcul al pro-ratei definitive.
La inceputul fiecarui an fiscal, cel mai tarziu pana la data de 25 ianuarie inclusiv, trebuie sa comunicati Fiscului:
•Â Â Â pro-rata provizorie care va fi aplicata in anul respectiv;
•Â Â Â modul de determinare a pro-ratei.
Avand in vedere aceste aspecte, calculul pro-ratei definitive pentru anul 2009 se efectueaza luand in considerare:
•Â Â Â livrarile de bunuri/servicii care permit exercitarea dreptului de deducere;
•Â Â Â livrarile de bunuri/servicii care permit exercitarea dreptului de deducere + livrarile de bunuri/servicii care nu permit exercitarea dreptului de deducere.