Modificarea utilizarii unui bun dupa achizitia acestuia, respectiv utilizarea pentru operatiuni cu sau fara drept de deducere, conduce la efectuarea unor ajustari de TVA prin care trebuie sa se asigure ca persoana impozabila va beneficia de deducerea TVA pentru bunul respectiv in masura in care acesta este utilizat pentru operatiuni care dau drept de deducere.
Ce sunt bunurile de capital?
Incepand cu 01 ianuarie 2016 s-a modificat sfera de cuprindere a bunurilor de capital prin includerea in categoria acestora si a bunurilor amortizabile care au o durata de amortizare sub 5 ani. Astfel, incepand cu 01 ianuarie 2016, conform Noului Cod fiscal sunt considerate bunuri de capital in vederea aplicarii legislatiei privind taxa pe valoare adaugata toate activele corporale fixe, astfel cum sunt definite de legislatia in materie de TVA, precum si operatiunile de transformare sau modernizare a bunurilor imobile/partilor de bunuri imobile, exclusiv reparatiile ori lucrarile de intretinere a acestora, chiar in conditiile in care astfel de operatiuni sunt realizate de beneficiarul unui contract de inchiriere, leasing sau al oricarui altui tip de contract prin care bunurile imobile/partile de bunuri imobile se pun la dispozitia unei alte persoane cu conditia ca valoarea fiecarei transformari sau modernizari sa fie de cel putin 20% din valoarea bunului imobil/partii de bun imobil dupa transformare/modernizare. Bunurile imobile sunt considerate bunuri de capital indiferent daca in contabilitatea persoanelor impozabile sunt inregistrate ca stocuri sau ca imobilizari corporale.
Bunurile care fac obiectul unui contract de inchiriere, de leasing, de concesionare s.a. contracte de acest tip sunt considerate bunuri de capital apartinand persoanei care le pune la dispozitia altei persoane. Operatiunile de transformare sau modernizare a bunurilor imobile/partilor de bunuri imobile care sunt considerate bunuri de capital, efectuate de beneficiarul unui astfel de contract, apartin beneficiarului pana la sfarsitul contractului respectiv.
Ambalajele care se pot utiliza de mai multe ori nu sunt considerate bunuri de capital.
Evidenta bunurilor de capital
Persoana impozabila trebuie sa pastreze o situatie a bunurilor de capital care fac obiectul ajustarii taxei deductibile, care sa permita controlul taxei deductibile si al ajustarilor efectuate. Aceasta situatie trebuie pastrata pe o perioada care incepe in momentul la care taxa aferenta achizitiei bunului de capital devine exigibila si se incheie la 5 ani dupa expirarea perioadei in care se poate solicita ajustarea deducerii.
Cand se efectueaza ajustarea taxei pe valoare adaugata?
Ajustarea taxei deductibile se efectueaza in urmatoarele situatii:
a) in situatia in care bunul de capital este folosit de persoana impozabila:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
1. integral sau partial, pentru alte scopuri decat activitatile economice, cu exceptia bunurilor a caror achizitie face obiectul limitarii la 50% a dreptului de deducere;
2. pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere a taxei;
3. pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere a taxei intr-o masura diferita fata de deducerea initiala;
Ajustarea deducerii se face in perioada fiscala in care intervine evenimentul care genereaza ajustarea si se realizeaza pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare, incluzand anul in care apare modificarea destinatiei de utilizare.
b) in cazurile in care apar modificari ale elementelor folosite la calculul taxei deduse;
Ajustarea se efectueaza de persoanele impozabile care au aplicat pro rata de deducere pentru bunul de capital. Ajustarea reprezinta o cincime sau, dupa caz, o douazecime din taxa dedusa initial si se efectueaza in ultima perioada fiscala a anului calendaristic, pentru fiecare an in care apar modificari ale elementelor taxei deduse in cadrul perioadei de ajustare.
c) in situatia in care un bun de capital al carui drept de deducere a fost integral sau partial limitat face obiectul oricarei operatiuni pentru care taxa este deductibila. In cazul unei livrari de bunuri, valoarea suplimentara a taxei de dedus se limiteaza la valoarea taxei colectate pentru livrarea bunului respectiv;
Ajustarea se efectueaza in perioada fiscala in care intervine evenimentul care genereaza ajustarea si se realizeaza pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare, incluzand anul in care apare obligatia ajustarii.
d) in situatia in care bunul de capital isi inceteaza existenta, cu urmatoarele exceptii:
1. bunul de capital a facut obiectul unei livrari sau unei livrari catre sine pentru care taxa este deductibila;
2. bunul de capital este pierdut, distrus sau furat, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator. In cazul bunurilor furate, persoana impozabila demonstreaza furtul bunurilor pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare;
3. situatiile prevazute la art. 270 alin. (8) din Codul fiscal in care nu se considera ca are loc o livrare de bunuri;
4. in cazul casarii unui bun de capital;
Ajustarea se efectueaza in perioada fiscala in care intervine evenimentul care genereaza ajustarea si se realizeaza pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare, incluzand anul in care apare obligatia ajustarii.
e) in cazurile prevazute la art. 287 din Codul fiscal (reduceri acordate ulterior facturarii, refuzuri, falimentul beneficiarului, anularea operatiunii, returul ambalajelor care circula prin facturare).Ajustarea se efectueaza atunci cand apar evenimentele.
Nu se efectueaza ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor de capital in situatia in care suma care ar rezulta ca urmare a fiecarei ajustari aferente unui bun de capital este mai mica de 1.000 lei.
Perioada de ajustare
Taxa deductibila aferenta bunurilor de capital se ajusteaza:
- pe o perioada de 5 ani, pentru bunurile de capital achizitionate sau fabricate, altele decat cele prevazute la lit. b); Perioada de ajustare incepe de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile au fost achizitionate sau fabricate, daca acestea au fost achizitionate sau fabricate dupa data aderarii.
- pe o perioada de 20 de ani, pentru constructia sau achizitia unui bun imobil, precum si pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, daca valoarea fiecarei transformari sau modernizari este de cel putin 20% din valoarea totala a bunului imobil/partii de bun imobil dupa transformare sau modernizare.