Va propunem azi o analiza care priveste achizitiile de bunuri si servicii destinate exclusiv operatiunilor scutite fara drept de deducere, alaturi de aspectele care tin de evidentierea in programul Saga si Declaratia 394.
Avem, mai intai, doua intrebari la care specialistul va raspunde prin cele ce urmeaza:
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Intrebarea nr. 1. Cum sau ce selectam in programul Saga la intrari la tip document - facturile aferente activitatii scutita de TVA fara drept de deducere, fara calcul pro-rata (se cunoaste destinatia la momentul achizitiei si in acest sens le tinem pe jurnale)?
Intrebarea nr. 2.La ce rand din D300 trebuie evidentiate achizitiile purtatoare de TVA, dar aferente activitatii scutite fara drept de deducere? Cei de la ANAF au precizat ca facturile privind achizitiile de la persoanele inregistrate in scopuri de TVA trebuie evidentiate in Declaratia 394 chiar daca pentru noi aceste achizitii sunt pentru activitatea scutita fara drept de deducere.
RASPUNS 1: Daca inca de la inceput se cunoaste destinatia achizitiei - respectiv activitate scutita care nu da drept de deducere a taxei - atunci, conform art. 300 alin. (4) din codul fiscal, taxa aferenta acelei achizitii nu se deduce.
Acest aspect se reflecta in programul Saga astfel:
Intrari - la tip se alege I Fara drept de deducere integral.
Aceasta optiune este utila doar pentru a se lista jurnalul de cumparari distinct cu acele facturi pentru care nu s-a dedus TVA (prin alegerea optiunii I de la TVA, din ecranul de jos), atunci cand inca de la inceput se cunoaste destinatia (activitate SFDD) si pentru a nu se calcula pro rata.
In ecranul de jos, unde se inregistreaza detaliile, la coloana de Nedeductibil se alege I Nedeductibil integral pentru nededucerea TVA - salvez - validez.
Ca urmare,
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea verde a contabilitatii
Examen Consultant Fiscal 2024
6xx / 3xx = 401
4426 = 401
si 6xx / 3xx = 4426.
Cu aceasta ocazie, facem urmatoarea remarca:
Atunci cand, pentru nededucerea TVA, se alege optiunea I din ecranul de jos, si furnizorul aplica TVA la incasare (Saga pune automat bifa in ecranul de sus, pe coloana de TVA, la acei furnizori care aplica TVA la incasare), trebuie ca bifa respectiva sa fie luata (casuta TVA din ecranul de sus sa fie debifata), deoarece, daca TVA nu se deduce, nu se mai inregistreaza tva neexigibila, indiferent ca factura este sau nu achitata in luna, conform punctului 67 alin. (8) ultima teza din normele de aplicare a art. 297 din codul fiscal.
Dupa ce se da validare inchidere tva in luna (trimestru), din optiunea Jurnale cumparari si vanzari, din Situatii-liste, se alege perioada fiscala aferenta TVA, la jurnalul de cumparari, din casuta unde apare implicit "toate veniturile", se alege "venituri netaxabile integral", tiparire si se va edita jurnalul de cumparari doar cu facturile de achizitii destinate activitatii SFDD - pentru care la intrari, la tip, s-a ales I.
Acest tip de jurnal - desi, in varianta codului fiscal de la 01 ianuarie 2016, la articolul 300 cu pro rata, nu se mai gaseste mentiunea referitoare la evidentierea distincta in jurnalul de cumparari a achizitiilor destinate inca de la inceput unei activitati SFDD, pentru care nu se deduce TVA si care nu intra in stabilirea pro ratei - are rolul de a evidentia distinct facturile pentru care nu s-a dedus TVA si care sunt destinate activitatii scutite fara drept de deducere, pentru a nu intra in baza de calcul a pro ratei, dupa cum era specificat in codul fiscal de pana la data de 31.12.2015, la art. 147 alin. (4).
Evident, pe langa acest jurnal de cumparari partial, la finalul perioadei fiscale se va edita si jurnalul de cumparari integral, care va contine toate achizitiile din perioada fiscala respectiva.
RASPUNS 2. Aceste achizitii la care nu s-a dedus TVA sunt evidentiate in decontul de TVA astfel:
Daca analizam nota contabila care se face cu ocazia achizitiilor pentru care nu se deduce TVA, mentionata mai sus, facem urmatoarea judecata:
- in primul rand, s-a evidentiat TVA deductibila, prin nota 4426 = 401 - conform facturii primite de la furnizor.
Aceast TVA deductibila (care nu este un TVA dedus, ci un TVA care ar putea fi dedus, este un TVA inscris intr-un document primit de la un furnizor) si trebuie inregistrat si raportat ca atare.
Deci, factura, cu baza si TVA, se va trece pe randul 22 (sau 23 sau 24), resapectiv pe randul normal aferent unei achizitii din interiorul tarii.
Acest TVA se va prelua automat pe randul 27 Total taxa deductibila.
- in al doilea rand, se face analiza fiscala a acestui TVA.
Se deduce - si daca da, atunci TVA-ul deductibil devine TVA de dedus efectiv si se va prelua si pe randul 28.
Nu se deduce - atunci am facut nota 6 / 3 = 4426 - si acest TVA care nu se deduce trebuie scazut din TVA-ul deductibil (care inseamna TVA care ar putea fi dedus, inscris pe randul 27).
Diferenta dfintre TVA-ul deductibil de pe randul 27 si TVA-ul nededus din creditul contului 4426 (in Saga, se poate lista cartea mare a contului 4426, din Situatii-listari, se alege perioada fiscala pentru care se face decontul de TVA - luna sau trimestrul si apare o sinteza a contului 4426 din perioada respectiva, iar pe creditul acestui cont se vede, prin corespondanta cu conturile 6 sau 3, TVA care este nedeductibil. Acest TVA nedeductibil apare ca urmare a faptului ca, in intrari, in ecranul de jos, s-a ales optiunea I Nedeductibil integral) se trece pe randul 28 subtotal taxa dedusa, care se va prelua automat si pe randul 32.
Saga stie sa faca aceasta diferenta si inscrie corect TVA-ul deductibil (aferent tuturoe facturilor) pe randul 27 si TVA-ul dedus efectiv pe randul 28.
Exemplu:
Presupunem ca TVA deductibil de pe absolut toate facturile de achizitie dintr-o luna (indiferent de tratamentul fiscal aplicat de societate TVA-ului) este de 100 lei, care se gaseste in nota 6 / 3 = 401 100 lei, cu baza de 500 lei (presupunem numai cota de 20%).
Pentru doua facturi dintre acestea, nu se deduce TVA (in valoare de 30 lei), ca urmare, in ecranul de jos se alege optiunea I si nota va fi 6 / 3 = 4426 30 lei.
Pentru ambele facturi s-a ales optiunea I in ecranul de sus, pentru a se lista un jurnal distinct numai cu acestea, care nu intra in prorata.
In decontul 300 de TVA vom avea urmatoarele raportari:
- pe randul 22 avem 500 - 100 lei.
- pe randul 27 se preia automat 500 - 100 lei.
- pe randul 28 avem suma de TVA de 70 lei (rezultatul reprezinta diferenta dintre TVA deductibila de 100 lei si TVA nededusa de 30 lei, din creditul contului 4426).
- pe randul 32 (daca nu avem sume pe randurile 29-31) se preia automat suma de 70 lei.
TVA de recuperat sau plata, de pe randul 33 sau 34, se calculeaza prin scaderea din TVA colectata (inscrisa pe randul 17) a TVA dedusa inscrisa pe randul 32, de 70 lei.
Atentie, din TVA colectata nu se scade valoarea TVA-ului de 100 lei, ci valoarea TVA efectiv dedusa de 70 lei.
Referitor la raportarea facturilor in D394 - in aceasta declaratie se raporteaza absolut toate facturile cu TVA primite de la furnizori, indiferent de tratamentul fiscal pe care il aplica beneficiarul (deduce integral TVA sau doar o parte din facturi).
In exemplul de mai sus, in D394 se inregistreaza toate facturile care au general baza de 500 lei si TVA de 100 lei, chiar daca s-a dedus TVA de doar 70 lei.
Ideea este ca ce se vede la furnizor ca factura emisa (baza si TVA colectata) trebuie sa se regaseasca si la cumparator, ca baza si TVA deductibila (am facut notele 6 / 3 = 401 500 lei si 4426 = 401 100 lei).
Nu are relevanta, pentru declaratia 394, ca apoi am nededus TVA de 30 lei, prin formula 6 / 3 = 4426 30 lei.
Am primit facturi de 500 lei baza si 100 lei TVA, tot atat raportez in D394.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal