Contract de prestari servicii cu PFA
Silviu Stoica
Intrebare: Un SRL cu obiect de activitate traducere are incheiat un contract de prestari servicii de traducere cu PFA care emite factura catre SRL.
Ce contributii trebuie sa plateasca la stat SRL pentru acest contract incheiat cu PFA , tinand cont ca traducerile se fac la sediul SRL folosind calculatorul, imprimanta SRL conform OUG publicata in data de 29.06.2010 ce modifica Codul fiscal.
Raspuns: Conform O.U.G. nr. 58/2010, in situatia in care relatia dintre societate si persoana fizica poate fi reconsiderata dintr-o simpla prestare de serviciu in activitate dependenta, deoarece persoana fizica (chiar daca este autorizata) foloseste bata materiala a societatii care ii plateste venitul, atunci sunt datorate acelasi impozit pe venit si aceleasi contributii obligatorii ca in cazul veniturilor din salarii, realizate de angajatii societatii cu contract individual de munca.

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Astfel, conform pct. 7 alin. 1 subpct. 2.2 din Codul fiscal, introdus prin O.U.G. nr. 58/2010, veniturile realizate de persoana fizica autorizata, in urma reconsiderarii lor, sunt tratate ca venituri din salarii realizate in afara functiei de baza si impozitate ca atare, atat din punct de vedere al impozitului pe venit, cat si din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii (CAS angajat si angajator, CASS angajat si angajator, ajutor de somaj angajat si angajator, contributia pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia pentru concedii si indemnizatii, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor de natura salariala).
Singura deosebire fata de situatia tipica a persoanelor fizice care realizeaza venituri in baza unui contract individual de munca este aceea ca impozitul si contributiile sociale obligatorii sunt datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit (societatea comerciala si persoana fizica autorizata).