Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Contract de vanzare cu livrare marfa esalonat. Plata anticipata

Data actualizarii: 10 August 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OMFP 3.055/2009facturaCodul civil


Contract de vanzare cu livrare marfa esalonat. Plata anticipata

Silviu Stoica, valabil la 02- aug- 2010

Intrebare: Doresc sa stiu si parerea dvs. in legatura cu urmatoarea situatie: Societatea incheie un contract cu un beneficiar prin care se obliga sa livreze o anumita cantitate de bunuri intr-o anumita perioada. In contract este prevazuta cantitatea ce trebuie livrata 500kg in 6 luni de la data semnarii contractului. Plata se face in 5 zile de la emiterea facturii. Factura este emisa pentru intreaga cantitate de marfa adica 500 kg in ziua semnarii contractului adica pe 01.03.2010 dar livrarea propriu zisa se face pe baza de aviz in decursul celor 6 luni de zile.

Din contract reiese ca beneficiarul devine proprietarul marfii din momentul in care i se FACTUREAZA marfa, iar descarcarea de gestiune se face be baza livrarilor cu aviz astfel:
facturare marfa conform contract, dar nelivrata 01.03.2010
411=707
-livrare marfa in data 04.04.2010 cu aviz
in care este mentionat livrare marfa 200 kg conform contract nr 01.03.2010 si factura 01.03.2010
607=371
Ma intereseaza opinia dvs. din punct de vedere contabil in tratarea acelei facturi pentru toata cantitatea ce urmeaza livrata. Consider ca nu e un avans deoarece riscurile si beneficiile se transfera beneficiarului la data platii integrale a facturii adica la 5 zile de la data facturii.
Practic este inregistrat un venit la data facturii in luna martie, iar cheltuiala se inregistreaza pe masura livrarii pe baza de aviz.



Ra spuns: Pentru solutionarea spetei trebuie sa aveti in vedere prevederile pct. 156 alin. 2 lit. c si d si pct. 258 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a-IV-a a CEE, aprobate prin OMFP 3.055/2009.

Aplicand aceste prevederi la speta vom avea:
- la 01.03.2010, data emiterii facturii, cand se transfera proprietatea asupra marfii la beneficiar


4111 “Clienti” = 707 “Venituri din vanzarea marfurilor”, 4427 “TVA colectata”

607 “Cheltuieli privind marfurile” = 371 “Marfuri”

si, concomitent

Debit cont 8039 „Alte valori in afara bilantului”

- la 04.04.2010, data livrarii marfii pe baza de aviz (in care s-a mentionat factura anterioara)
Credit cont 8039 „Alte valori in afara bilantului”.

In acest fel, bunurile vandute (pentru care s-a transferat dreptul de proprietate) si nelivrate se pot inregistra distinct din punct de vedere gestionar, iar in contabilitate ele nu mai raman evidentiate decat in conturi in afara bilantului, cu respectarea reglementarilor contabile mai sus precizate.

Referitor la modul de acoperire a dobanzilor si penalitatilor, exista art. 1111 din Codul civil actual care prevede ca „debitorul unei datorii, pentru care se plateste dobanda, sau o rendita, nu poate fara consimtamantul creditorului, sa impute plata ce face pe capital cu preferinta asupra renditei sau a dobanzii. Plata partiala, facuta pe capital si dobanda, se imputa mai intai asupra dobanzii”.

Cu alte cuvinte, ordinea de stingere a datoriilor (obligatia principala, dobanzile, penalitatile etc.) depinde de prevederile contractuale, astfel cum au fost ele negociate de parti. In lipsa unor asemenea prevederi, creditorul obligatiei poate face apel la prevederile art. 1111 din Codul civil.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X