email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sucursala in Grecia. Cum aplicam conventia dublei impuneri?

conventia dublei impuneriOMFP 3055Legea contabilitatiiCodul fiscalimpozit pe profit

 

de Elena Ionescu, valabil la 14-Aug-2010

Intrebare: Compania noastra a deschis o sucursala in Grecia, prin care se vor derula toate tranzactiile de achizitii si prestari de servicii mai putin salarizare, scopul sucursalei fiind o lucrare care se va derula pe o perioada de maxim 5 luni, pentru care avem personal delegat. In cazul in care va exista un profit impozabil al companiei prin aceasta sucursala de exemplu de 100.000 euro si acolo impozitul pe profit este de 40%, cum pot aplica conventia dublei impuneri, impozitul din Romania fiind de de 16 %?. Am citit conventia si nu sunt complet lamurita, am nevoie de o parere profesionala.

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor Contabili CLICK AICI.

Raspuns: Reglementarile contabile in vigoare, conforme cu Directivele Uniunii Europene aprobate prin OMFP 3055, prevad ca subunitatile fara personalitate juridica ale societatilor din Romania, cu sediul in strainatate, au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie conform prevederilor Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
De asemenea, activitatea desfasurata in strainatate de sediile permanente ale societatilor din Romania se include in situatiile financiare ale persoanei juridice romane si se raporteaza de aceasta. Activitatea sediilor permanente din strainatate se refelecta prin ct. 481"Decontari intre unitate si subunitati" cu ajutorul caruia sunt evidentiate valorile materiale si banesti transferate intre societate si subunitatile sale.
 
Conform reglementarilor contabile aprobate prin Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele juridice romane care au in subordine sucursale sau alte subunitati fara personalitate juridica, trebuie sa verifice si sa centralizeze balantele de verificare ale acestora si sa intocmeasca situatiile financiare.
 
Din punct de vedere fiscal, Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art. 19, alin. (1), ca

profitul impozabil se calculeaza pe baza veniturilor realizate din orice sursa si a cheltuielilor efectuate pentru realizarea acestor venituri. Profitul impozabil se calculeaza la nivelul intregii societati.
 
Rezulta ca, pe baza balantelor de verificare ale sediului din Grecia si ale societatii din Romania, aceasta din urma stabileste profitul impozabil, depune formularul 100 si face plata impozitului pe profit in cursul anului. La finele exercitiului fiscal, cand completati formularul 101 veti calcula impozitul pe profit pe cumulat, aplicand prevederile Titlului II cu privire la neimpunerea veniturilor si nedeductibilitatea cheltuielilor, inclusiv aplicarea cotelor de cheltuieli cu deductibilitate limitata.
 
Din impozitul pe profit rezultat se deduce suma impozitului platit in Grecia (conform documentului care atesta aceasta plata) pana la nivelul cotei aplicabile in Romania.
 
Profitul impozabil obtinut de sediul permanent din Grecia se impoziteaza acolo conform prevederilor art. 7"Beneficiile intreprinderii" si se impoziteaza cu cota stabilita de statul strain. La acest articol se prevede ca daca o societate desfasoara o activitate printr-un sediu permanent in alt stat, beneficiile societatii pot fi impuse in celalalt stat contractant, dar numai acea parte care poate fi atribuita acelui sediu permanent.
 
Modificarile aduse Codului fiscal prin HG 791/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004, precum si pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, prevad ca,  impozitul platit unui stat strain este dedus, daca se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul strain si daca persoana juridica romana prezinta documentul ce atesta plata impozitului confirmat de autoritatea competenta a statului strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri.
 
Cu Grecia este incheiata Conventie de evitare a dublei impuneri ratificata prin Legea 25/1992.
Rezulta ca pentru impozitul pe profit platit in Grecia, societatea din Romania poate fi scutita de acest impozit, daca cele doua state ar aplica aceeasi cota de 16% sau i se poate acorda credit fiscal pentru impozitul platit pana la incidenta cotei de 16%.

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor Contabili CLICK AICI.
 
Societatea din Romania va deduce din impozitul pe profit datorat in tara suma impozitului platit in Grecia, pana la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de 16%, prin completarea rd. 41 din Formularul 101.

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
conventia dublei impuneriOMFP 3055Legea contabilitatiiCodul fiscalimpozit pe profit


Data aparitiei: 17 August 2010

Votati articolul "Sucursala in Grecia. Cum aplicam conventia dublei impuneri?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X