email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de leasing financiar. Valoare reziduala

taxeTVAfinanciar
Intrebare:       

Am un contract de leasing financiar intern din anul 2008, pentru un autoturism care se incadreaza la nedeductibilitatea TVA, privind achizitia prevazuta in O.G. nr. 34/2009. In contract se specifica ca valoarea reziduala se va factura lunar (inclusa in rate). Pana in luna august 2010, nu factura cu valoarea reziduala. Va rog sa ma lamuriti in legatura cu:

1. TVA aferent valorii reziduale;
2. TVA aferent ratei capital;
3. TVA aferent dobanzii.

De ce pana in luna august 2010, nu s-a facturat valoarea reziduala separat desi a fost cuprin-sa in contract (firma de leasing spune a fost inclusa in rata capital).

Raspuns:


Deoarece se considera ca urmeaza sa aiba loc, pe etape, achizitia esalonata a autoturismului, suma TVA aferenta ratei de leasing in care este inclusa o parte din valorea reziduala a contractului de leasing trebuie limitata la deducere in baza prevederilor articolului 1451 “Limitari speciale ale dreptului de de-ducere”. Datorita faptului ca in valoarea ratelor lunare este cuprinsa si valoarea reziduala, inseamna ca firma dvs. isi pierde calitatea de utilizator al unui bun in regim de leasing, dobandind, cu acordul sau, calitatea de cumparator al bunului exploatat in regim de leasing.

Pentru a beneficia de deducerea nelimitata a sumei TVA aferenta ratei de leasing, firma dvs. tre-buie sa faca dovada ca are doar calitatea de utilizator al bunului preluat in regim de leasing. Deci, ratele trebuie sa cuprinda doar valoarea serviciului de punere la dispozitie a unui bun de catre locator, nicide-cum valoarea partiala de cumparare a acelui bun.

Dovada ca valoarea reziduala este inclusa in ratele lunare urmeaza a se reflecta si la inchiderea contractului cand locatorul nu va mai emite nicio factura pentru valoarea reziduala deoarece aceasta a fost deja facturata, pe parcursul derularii contractului de leasing.

In acest context suma TVA aferenta celor trei componente ale valorii totale de achitat in cadrul unei luni calendaristice este deductibila limitat. Toate aceste elemente reprezentand TVA aferenta valorii reziduale, TVA aferenta dobanzii si TVA aferenta ratelor in care s-a inclus valoarea reziduala sunt componente ale costului de achizitie a autoturismului care se recupereaza doar prin amortizarea fiscala, fara a fi recuperate prin exercitarea dreptului de deducere a TVA.

Prin facturarea treptata a valorii reziduale prin ratele lunare, pe parcursul derularii contractului se considera ca nu sunt respectate urmatoarele prevederi din O.G. nr. 51 din 28 august 1997, articolul 2 al precizate la:
  • litera b):
Valoare totala reprezinta valoarea totala a ratelor de leasing la care se adauga valoarea reziduala, deci valoarea ratelor nu poate cuprinde si valoarea reziduala.

  • litera c):
Valoare reziduala reprezinta valoarea la care, dupa achitarea de catre utilizator a tuturor ratelor de leasing prevazute in contract, inclusiv a celorlalte sume datorate conform contractului, se face transferul dreptului de proprietate asupra bunului catre locatar/utilizator. Valoarea reziduala este stabilita de partile contractante;

Toate aceste cheltuieli din cadrul contractului de leasing, inclusiv suma TVA pentru care se limi-teaza dreptul de deducere a TVA, reintregesc costul de achizitie a bunului asa cum se reglementeaza prin O.M.F.P. nr. 3055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, publicat in M. Of. nr. 766 bis din 10 noiembrie 2009 la punctul 8.1.1. denumit “Evaluarea la data intrarii in entitate”. Astfel, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele prevederi reglemen-tate la:
  • punctul 50 alin. (1) lit. a) conform caruia la data intrarii in entitate, orice bun procurat cu bani “ti-tlu oneros” se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare stabilita la costul de achizitie.

  • punctul 51 alin. (1) conform caruia costul de achizitie al unui bun este format din:
- pretul de cumparare;
- taxele de import;
- alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale);
- cheltuielile de transport, etc.;
- alte cheltuieli care pot fi atribuite direct achizitiei bunurilor respective (comisioane, taxele notariale, cheltuieli cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile).

In perspectiva in care firma dvs. devine proprietar al autoturismului respectiv, suma pentru care se limiteaza dreptul de deducere a TVA trebuie evidentiata in registrul bunurilor de capital in care se mentioneaza intr-o rubrica distincta, faptul ca nu s-a exercitat dreptul de deducere a TVA aferenta ratelor si a valorii reziduale.

Printre altele, registrul trebuie sa cuprinda informatii referitoare la:
  • taxa deductibila;
  • taxa pentru care s-a limitat dreptul de deducere; 
  • taxa efectiv dedusa;
  • eventualele ajustari ale TVA in situatia in care nu a avut loc o limitare a dreptului de deducere;
Raspunsul cu privire la nefacturarea valorii reziduale prin ratele de leasing pana in luna august 2010 il puteti obtine numai de la locator care este in masura sa va furnizeze toate detaliile si explicatiile necesare schimbarii regimului de facturare a ratelor. Este posibil ca pana in luna august 2010, din diverse motive, inclusiv dintr-o eroare materiala, locatorul sa nu fi respectat intocmai prevederile contractului de leasing pe care l-a incheiat cu firma dvs. in calitate de locatar.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
taxeTVAfinanciar


Data aparitiei: 08 Octombrie 2010

Votati articolul "Contract de leasing financiar. Valoare reziduala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X