Studiu de caz
Intrebare:
Raspuns:
Probabil neclaritatea ce deriva din utilizarea tichetelor cadou este faptul ca aceleasi lucruri sunt reglementate de mai multe acte normative cu prevederi diferite.
Astfel, din punct de vedere fiscal, tichetele cadou sunt considerate avantaje in natura, conform art. 55 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal.
Pe de alta parte, cadrul legal special ce reglementeaza acordarea de tichete cadou este:
- Legea 193/2006 – privind tichetele cadou, actualizata cu modificari;
- HG 1317/2006 – privind aprobarea normelor metodologice aferente Legii 193/2006, actualizata cu modificari.

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Manual de politici contabile - Stick USB
Astfel persoanele ce pot acorda tichete cadou sunt enuntate de art. 1 si art. 2 din Legea 193/2006, dupa cum urmeaza:
“ ART . 1Societatile comerciale, regiile autonome, societatile si companiile nationale, institutiile din sectorul bugetar, unitatile cooperatiste, celelalte persoane juridice, precum si persoanele fizice care incadreaza personal pe baza de contract individual de munca pot utiliza bilete de valoare sub forma tichetelor cadou si a tichetelor de cresa.
ART . 2(1) Tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, precum si pentru cheltuieli sociale.
(2) Angajatii care beneficiaza de tichetele cadou pot beneficia si de tichetele de cresa.”
Procedura de acordare a acestor tichete a fost descrisa intr-un bon valoric anterior.
Astfel, in acest moment opinia noastra este ca atata timp cat societatea poate face dovada faptului ca aceste bonuri sunt utilizate intr-o campanie de marketing potrivit legii, noi consideram ca acestea nu sunt venituri de natura salariala.
Va reamintim ca sunt inca in vigoare prevederile de la art. 12 din Legea 193/2006 privind tichetele cadou ce stabilesc:
“ ART . 12 (1) Sumele corespunzatoare tichetelor de cresa acordate de angajator, in limitele valorii nominale prevazute la art. 7, se incadreaza in categoria cheltuielilor sociale deductibile limitate, in conformitate cu dispozitiileart. 21 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Sumele corespunzatoare tichetelor cadou si tichetelor de cresa acordate de angajator nu se iau in calcul nici pentru angajator, nici pentru salariat la stabilirea drepturilor si obligatiilor care se determina in raport cu venitul salarial.”
Daca societatea nu face dovada utilizarii intr-unul din scopurile prevazute de articolul al 2-lea din Legea 193/2006, respectiv o campanie de marketing sau publicitate, si le acorda pur si simplu salariatilor ca un beneficiu pentru activitatea desfasurata, ca o recompensa a muncii depuse pentru societatea respectiva, in acest caz consideram ca tichetele cadou acordate acestor salariati sunt de fapt avantaje in natura si se impoziteaza conform prevederilor din titlul al II-lea din Codul fiscal (impozit pe venit de 16% cu afectarea deducerii personale).