email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

FMI, "nemuritor si rece". Ce vremuri ne asteapta?

FMIUECAS

Fiasco la intalnirea dintre liderii coalitiei si reprezentantii Fondului Monetar International, veniti sa ia pulsul economiei romanesti si sa bata palma pe un viitor acord. Politicienii romani s-au lovit de inflexibilitatea oficialilor FMI, fapt ce a dus la o iritare colectiva.

"Am avut senzatia ca discut cu peretele acesta din fata. Indiferent de ce spuneam. Da, dadeau din cap afirmativ in timp ce vorbeam, dupa care isi spuneau poezia. Si este ingrozitor sa ai senzatia ca tu comunici cu cineva care intelege ce-i spui, dupa care el spune acelasi lucru", a relatat, pentru "Gandul", liderul minoritatilor nationale din Parlament, Varujan Pambuccian. Concluzia generala: "Astazi s-au enervat toti. Pentru ca nu poti gandi dezvoltarea unei tari, prin siguranta rambursarii unui imprumut la o banca".

"De crescut, probabil ca vom recupera consistent din taierea cu 25%, undeva la 14% o sa fie majorarea si am fi putut sa ajungem undeva la 18% cu scaderea cotei unice si sa avem speranta ca, in felul in care reactioneaza economia, ca la sfarsitul anului viitor chiar sa revenim la salariile dinainte de taiere", a mai declarat Pambuccian.

Conform deputatului, prim-vicepresedintele PDL Adriean Videanu le-a prezentat "corect" reprezentantilor FMI efectul pe care l-a avut cota unica fata de efectul pe care il prognozasera ei. "Si aceasta a condus la o crestere a veniturilor bugetare, in conditiile in care FMI - cand am facut lucrul asta - prognoza o scadere dramatica a veniturilor bugetare. Chiar in fata unor lucruri care au dat rezultate in Romania, oamenii astia prefera o pozitie foarte prudenta, de bancher, dar nu putem gandi ca bancherii", a adaugat el.

Liderii coalitiei au propus cresterea salariului minim de la 600 la 700 de lei, scaderea contributiilor sociale de la 44% la 41%, scaderea cotei unice de la 16% la 12%.
"Cresterea salariului minim convine si sindicatelor, nu convine neaparat tuturor angajatorilor, compensam aceasta crestere cu scaderea CAS-urilor de la 44% la 41% si mai aducem o facilitate suplimentara cu scaderea cotei unice care cat de cat ne mai apropie de situatia din tarile vecine, unde cota unica este de 10%", a explicat Pambuccian.

Potrivit acestuia, "FMI a reactionat cu lozinci, cu lozinci clasice, in care solutiile erau: o absorbtie mai mare a fondurilor europene, combaterea coruptiei, combaterea evaziunii fiscale".

"Lucrurile acestea despre care vorbeste FMI au efecte, in cel mai bun caz, pe termen mediu. Lucrurile despre care vorbim noi au efect imediat. E o foarte mare diferenta", a detaliat Pambuccian.

El a precizat ca reprezentantii FMI se opun masurilor propuse de coalitie deoarece considera cresterea salariului minim, dar, in opinia deputatului, in realitate este un castig pentru ca scoate banii din zona neagra. "Nu poti lucrurile astea sa le gandesti fara sa tii cont de realitate, pur si simplu facand niste adunari, scaderi, inmultiri, impartiri. Economia nu inseamna adunari, scaderi, inmultiri, impartiri", a spus el.


Varujan Pambuccian a mai declarat ca liderii coalitiei au vorbit inclusiv despre riscurile politice pe care le implica acest mod de a gandi, pentru ca "la un moment dat oamenii or sa se sature, o sa creada toate balivernele pe care le vor auzi si vor gira un partid sau altul populist care le va promite marea cu sarea si care va constata, odata ajuns la putere, ca cel mai ieftin este sa bagi banii in politie, armata si servicii si in momentul acela s-a incheiat totul".

"Ei au spus un singur lucru, tot in categoria lozinci, ca singurul lucru de care are nevoie Romania in momentul de fata este stabilitatea politica, directie predictibila politica. Dar cum sa ai stabilitate, cand le creezi un inconvenient major oamenilor. Oamenii traiesc in tara asta", a mai spus deputatul.

"Reprezentatii Fondului au venit cu chestia clasica: «Bravo, va mangaiem pe crestet, sunteti extraordinari, ati facut lucruri eroice. So what? (Si ce?- n.r.)»", a adaugat Pambuccian.

Conform acestuia, reprezentantii FMI "nu au mai pomenit nimic" despre disponibilizari.

Varujan Pambuccian a sustinut ca liderii coalitiei nu vor sa cedeze.

"Noi nu avem de gand sa cedam, indiferent de presiunile care se fac din multe zone si din zone romanesti. BNR isi atinge toate obiectivele pe mecanismul acesta si eu pot sa inteleg Banca Nationala, daca as fi acolo probabil ca as gandi la fel. Eu stau pe alt scaun si eu trebuie sa privesc lucrurile din alta perspectiva. Nu putem sa gandim lucrurile fara niciun fel de risc, stand ca broasca aia care nu risca nimic in secunda urmatoare, dar peste o ora e moarta", a spus el.

Deputatul a apreciat ca nu se va lua o decizie in aceasta saptamana.

"Pana la urma cred ca se vor intoarce sub iminenta dorintei noastre de a lua masurile astea. (...) Toate masurile de taiat cheltuieli operationale sunt epuizate, tot ce se mai poate face este sa vii cu masuri care sa creasca economia", a spus el.

Potrivit lui Pambuccian, discutiile vor continua, iar vineri va avea loc o discutie tehnica cu cei care au facut simulari.

O misiune a FMI este prezenta incepand din 20 octombrie, la Bucuresti, pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri. Vizita delegatiei FMI se va incheia pe 1 noiembrie.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Romania a primit pana acum de la Fond transe in valoare de 9,8 miliarde DST, echivalentul a 11,6 miliarde de euro (la cursurile de la momentele eliberarii fiecarei transe) si de 3,65 miliarde euro de CE.

Urmatoarea transa de la FMI urmeaza sa fie eliberata la mijlocul lunii decembrie si are o valoare de 769 milioane DST (870 milioane euro).

Sursa: MEDIAFAX

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
FMIUECAS


Data aparitiei: 27 Octombrie 2010

Votati articolul "FMI, "nemuritor si rece". Ce vremuri ne asteapta?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X