Am acordat tichete cadou angajatilor, ca premii in natura, am considerat eu, am inclus in venit baza de calcul am retinut impozit 16%, si in functie de 2% din fd salarii deductibil sau nu la calcul impozit pe profit.
Contributiile angajat-angajator trebuie sa se retina sau nu?
Eu am inteles ca daca se incadreaza in 2 % din cheltuielile sociale nu se retin si nu se platesc contributii.
Doar daca se dau cu ocaziile mentionate in cod fiscal (copiii angajatilor, Craciun, 8 martie). Si suma maxima de 150 ron eu am inteles la tichete de cresa, nu la tichete cadou.
Raspuns:
Angajatii persoane fizice care desfasoara o activitate intr-o relatie de angajare, in baza unui raport de munca reglementat de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale.
Tichetele cadou acordate salariatilor potrivit Legii nr. 193/2006, dupa data de 1 iulie 2010, reprezinta avantaje impozabile potrivit includerii lor in cadrul art. 55 alin. (3) din Codul fiscal. Asadar, incepand cu aceasta data, tichetele cadou vor reprezenta avantaje impozabile la nivelul salariatilor care le primesc.
Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (3) din Codul fiscal, astfel cum au fost completate prin Hotararea Guvernului nr. 791/2010 vin sa precizeze, la pct. 70 lit. i), ca la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si tichetele cadou indiferent daca acestea sunt acordate potrivit destinatiilor si cuantumului prevazute de art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. Asadar, chiar daca tichetele cadou se acorda pe destinatiile si in cuantumul prevazut de art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, respectiv in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si in beneficiul angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, si chiar daca valoarea cadoului oferit fiecarei persoane sub forma tichetelor cadou, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei, acestea vor fi tratate ca avantaje in natura.

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Potrivit pct. 1091 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 57 din Codul fiscal, valoarea tichetelor cadou acordate potrivit legii, luata in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, este valoarea nominala. Veniturile respective se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite. Prin urmare, tichetele cadou vor fi considerate avantaje impozabile, si se vor cumula in vederea impozitarii, in luna in care se acorda de angajator, respectiv sunt primite de salariat, cu celelate venituri de natura salariala ale lunii in care sunt primite.
Includerea tichetelor cadou in cadrul art. 55 alin. (3) din Codul fiscal, si tratarea lor drept avantaje de natura salariala, chiar si in situatia in care ele sunt acordate pentru evenimentele ce se incadreaza la cheltuieli sociale, conduce la calculul pe langa impozit pe salarii a contributiilor sociale obligatorii. Pe cale de consecinta, tichetele cadou tratate drept avantaje asimilate salariilor, fac obiectul contributiilor obligatorii calculate in raport cu veniturile din salarii.