Casa de Insolventa Transilvania (CITR) a dat publicitatii un raport potrivit caruia, in 2010, au intrat in insolventa peste 20.000 de companii. Cele mai multe firme intrate in insolventa si-au desfasurat activitatea in comert, imobiliare si industria prelucratoare.
Potrivit datelor furnizate de CITR, cifra de afaceri cumulata a companiilor iesite de pe piata a fost de peste 4 miliarde de lei, inchiderea lor lasand pe drumuri peste 100.000 de angajati.
Cifra de afaceri a companiilor de retail, exprimata in vanzari pe metrul patrat, a scazut cu procente cuprinse intre 18 si 36%, fata de afacerile anterioare instalarii crizei economice. In conditiile in care aceste firme lucreaza cu marje de profit de 3-7%, e greu sa fie tinute pe linia de plutire.
Ponderea societatilor redate circuitului economic in urma finalizarii unei reorganizari a fost de sub 5% la nivel national. Acest lucru s-a intamplat odata pentru ca procesul de reorganizare dureaza 3-4 ani, iar a doua oara pentru ca procedura de insolventa se declanseaza, in multe cazuri, prea tarziu, iar afacerea nu mai poate evita falimentul.

Cartea Verde a Contabilitatii

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
In cazul in care o firma se afla in proces de insolventa, cel mai mult au de suferit furnizorii, care nu au garantii, urmati de banci, bugetul de stat – care are prioritate pe fondurile libere si salariatii care, de regula, isi recupereaza toate datoriile. Prin valorificarea activelor se recupereaza, in medie la nivel european, doar 20-30% din datorii.