Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Obligatia de inregistrare in SGR. Cum se evidentiaza in contabilitate garantia de 0.5 lei pentru fiecare ambalaj

Data aparitiei: 12 Mai 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Obligatia de inregistrare in SGR. Cum se evidentiaza in contabilitate garantia de 0.5 lei pentru fiecare ambalaj
sgrcod fiscaltvamonografie contabila

Pe 28 februarie e expirat termenul limita pana la care producatorii, importatorii si comerciantii de produse aveau obligatia de a se inscrie in platforma SGR (Sistemul de Garantie-Returnare) - returosgr.ro

Expertul nostru explica mai jos ce implicatii contabile si fiscale genereaza sistemul SGR la nivelul unui retailer. Garantia va intra in costul marfii la achizitie si in cifra de afaceri la vanzare? Intra ea in baza de impozitare a TVA? Cum se va evidentia garantia de 0,5 ron pe documentele fiscale (factura de achizitie marfa, bon fiscal la vanzare)? Ce document se va intocmi la returnarea garantiei? Iata mai jos raspunsurile la toate aceste intrebari! 

Citeste si: Garda de Mediu a demarat controale pentru a verifica conformarea firmelor la obligatia de inscriere in SGR

Obligatia de inregistrare in SGR: raspunsul specialistului

Conform hotararii 1074/04.10.2021 comerciantii cu amanuntul sunt obligati sa se inregistreze in SGR pana la data de 28.02.2023.

Acest lucru presupune retinerea unei garantii de la fiecare consumator in valoare 0.5 lei pentru fiecare ambalaj nereutilizabil si restituirea acesteia in cazul returnarii ambalajului sau virarea acestei garantii operatorului economic de la care a achizitionat produsele ambalate in sistem SGR conform alineatului 6 din hotararea mentionata.

In cazul returanarii ambalajului de catre consumatorul final conform art. 14, (1) Consumatorii sau utilizatorii finali pot restitui ambalajul SGR in cadrul oricarui punct de returnare organizat de catre comercianti pe teritoriul Romaniei, indiferent de locul din care a fost achizitionat produsul ambalat si fara a putea fi conditionati de prezentarea bonului fiscal in vederea recuperarii garantiei, in conditiile prezentei hotarari.

(2) In cazul in care la punctul de returnare:a) ambalajele SGR sunt preluate manual, valoarea garantiei este returnata consumatorilor sau utilizatorilor finali, in numerar, prin voucher sau prin transfer bancar. Transferul bancar va fi realizat la solicitarea consumatorului numai cu acordul comerciantului si cu suportarea comisioanelor bancare de catre solicitant;b) ambalajele SGR sunt preluate prin echipament automat de preluare, valoarea garantiei este returnata consumatorilor sau utilizatorilor finali fie prin voucher pe care acestia, in cadrul aceluiasi comerciant care opereaza echipamentul automat de preluare, il pot preschimba in numerar sau il pot utiliza la efectuarea cumparaturilor, in termen de maximum 12 luni de la eliberarea voucherului, fie prin transfer bancar. Transferul bancar va fi realizat la solicitarea consumatorului numai cu acordul comerciantului si cu suportarea comisioanelor bancare de catre solicitant.

Ca urmare a prevederilor legale de mai sus propun urmatoarea monografie contabila:

1. Inregistrare garantie pentru achizitia ambalajelor odata cu primirea facturii de la furnizorul de marfuri:
267 (461) = 401

2.Achitarea garantiei conform art. 6 alineatul (1), litera c):
401 = 5121 ( 5311)

3.Retinere garantie consumator final conform art. 6 alin. (1) litera f);
5121 ( 5311) = 267 sau 461

4. Restituire garantie consumator final ca urmare a returnarii ambalajului conform art. 14,alineatul (2):
267 (461) = 5121(5311, 532)

5. Incasare garantie de la administratorul SGB conform art. 23 alin. (9) litera k):
5121 (5311) = 267 (461)

In concluzie:

1. Garantia de 0,5 ron pe documentele fiscale se va evidentia pe factura de achizitie marfa cat si pe bonul fiscal la vanzare.
2. Garantia nu va intra in costul marfii la achizitie si nici in cifra de afaceri la vanzare. Nu intra in baza de impozitare a TVA. deoarece acordarea de garantii nu intra in sfera de aplicare TVA conform art.268 din codul fiscal.
3. Consider ca la returnarea garantiei se va elibera un voucher conform articolelor din lege mentionate mai sus.

 

Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 

Foto: Unsplash.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X