Incaltamintea este livrata proprietarului pielii in Italia, iar pentru prestatia sa societatea va factura manopera (prestarea de serviciu). Resturile de piele ramase revin in mod gratuit societatii X din Romania ce va realiza din ele curele de ceas. Vanzarea curelelor se efectueaza pe piata din Romania.
In exemplul nostru este fosta activitate de perfecționare activa valabila inainte de
inregistrarea in Comunitate sau daca astazi am fi avut aceeasi activitate cu un partener dintr-un stat tert. In limbajul comun, se mai numeste si lohn.
Documentul ce reflecta primirea bunurilor este Registrul nontransferurilor, ce
cuprinde detalii privind documentul cu care au fost transportate bunurile la
aprovizionare, datele de identificare ale proprietarului bunurilor, documentele cu care bunurile dupa prelucrare au fost returnate, alte informatii considerate relevante de catre societate.
Din punctul de vedere al evidentei contabile, consideram ca acestea se inregistreaza in contul 8032 „Valori materiale primite spre prelucrare sau reparare” ce va reflecta prin debit si credit intrarile si iesirile de materii si materiale supuse prelucrarii.

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Emiterea facturii de manopera:
Chiar daca prelucrarea se efectuaza in Romania, locul prestarii de servicii este la sediul beneficiarului din Italia, fapt ce conduce la facturarea fara TVA.
Presupunem ca manopera din aceasta luna este de 1.000 euro, inregistrarea in evidenta contabila este:
4111 „Clienti” = 704 „Venituri din prestari servicii”.
Cursul de schimb al facturii este cel publicat in ziua anterioara de catre BNR, valabil conform uzantelor. Atat societatea din Romania, cat si societatea din Italia au obligatia depunerii declaratiei recapitulative pana in data de 15 a lunii urmatoare.
Resturile de piele ce raman la dispozitia societatii nu sunt in sfera TVA pentru ca nu sunt livrate «cu plata», iar evaluarea acestora se efectueaza la valoarea justa conform reglementarilor contabile. Prin valoare justa se inÈ›elege suma pentru care activul ar putea fi schimbat de buna voie intre parÈ›i aflate in cunoÈ™tinÈ›a de cauza in cadrul unei tranzacÈ›ii cu preÈ›ul determinat obiectiv.
Gestionarul sau gestionarii acelor bunuri vor efectua receptia acestor bunuri si
intocmesc Nota de receptie in formatul prevazut de O.M.F.P. nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile si cantitatile vor fi reflectate in fisele de magazie.