Potrivit alin. (2) al art. III din OUG 58/2010 astfel cum a fost modificata prin OUG 82/2010, asupra veniturilor rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil, se datoreaza contributii individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj. Obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, corespunzatoare acestor venituri, revine platitorului de venit.
Platitorii de venit nu vor avea insa obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale, corespunzatoare veniturilor profesionale platite, persoanelor care detin statutul de asigurat in temeiul unui contract de asigurare pentru somaj potrivit alin. (4) al art. III din OUG 58/2010, precum si persoanelor persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, si persoanelor care au calitatea de pensionari, dupa caz.
Din punct de vedere al impozitului pe venit, retinerea la sursa a impozitului de catre platitorul de venit se poate face dupa doua metodologii, respectiv:
- prin retinerea la sursa, potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) si alin. (2) din Codul fiscal, a unui impozit in cota de 10% reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual datorat de persoana fizica; persoana fizica are in schimb obligatia evidentierii veniturilor si cheltuielilor in vederea declararii venitul net anual si stabilirii de catre administratia fiscala prin decizia de impunere a impozitului anual datorat stabilit in cota de 16% si a diferentelor de impozit anual rezultat din regularizarea impozitului anual datorat cu platile anticipate, potrivit art. 84 din Codul fiscal.
- prin retinerea la sursa a unui impozit final stabilit in cota de 16% conform optiunii exercitate de in scris la momentul incheierii contractului, potrivit art. 52 indice 1 din Codul fiscal.
Cartea Verde a Contabilitatii
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
In ambele cazuri, baza de calcul a impozitului pe venit la care platitorul va aplica cota de 10% reprezentand plata anticipata, respectiv de 16% reprezentand impozit final, va fi venitul brut din activitatea desfasurata in baza conventiei/contractului civil incheiat potrivit Codului civil.