Codul CAEN 5811 - Activitati de editare a cartilor - este corect in conditiile in care activitatea se deruleaza astfel:
Se culeg datele in firma prin colaboratori platiti cu drept de autor, se stocheaza pe CD care se transmite unei tipografii - fara niciun document. De la tipografie se cumpara cartile respective cu factura de carti - TVA 9%, care se vand en-gross.
Solutie:
- In opinia noastra, sunt doua activitati secventiale, una de culegere si prelucrare date, pentru care sunt justificabile aceste drepturi de autor intr-o anumita masura ce justifica codul CAEN 5811 "Activitati de editare a cartilor", dar si o activitate de comercializare reprezentand distribuirea de carte, ce ar trebui sa se regaseasca intr-un cod CAEN secundar 4690 "Comert cu ridicata nespecializat".
- Dorim sa precizam ca plata colaboratorilor dvs. in baza unor drepturi de autor poate fi facuta daca intr-adevar rezultatul activitatii acestora reprezinta o opera, in acceptiunea Legii 8/1996, si nu o activitate dependenta mascata.
- Din punctul de vedere al monografiei contabile si al impozitelor aferente, conform OUG 82/2010, aceste drepturi se impoziteaza si se contabilizeaza astfel:
621 "Cheltuieli cu colaboratorii" = 401 "Furnizori - colaboratori"
401 "Furnizori - colaboratori" = %
4312 "Contributia individuala pensii"
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
4372 "Contributia individuala somaj"
444 "Impozit pe venit"
- Din punct de vedere fiscal, retinem urmatoarele aspecte:
- atat asigurarile sociale, cat si impozitul pe venit se determina la valoarea bruta a venitului;
- la determinarea venitului brut, persoana fizica beneficiaza de cheltuieli forfetare deductibile conform art. 50 din Codul fiscal , in procent de 20%.
- sumele se declara in declaratia 112;
- daca beneficiarii acestor sume sunt pensionari sau sunt asigurati in alte sisteme de asigurare decat cele publice (avocatii), nu se mai datoreaza asigurarile sociale, iar impozitul pe venit se declara in declaratia 100.
- Din punctul de vedere al achizitiei cartilor, consideram ca acestea se identifica printr-un numar ISBN, sunt intr-un format clasic tiparite pe hartie, nu contin mai mult de 50% reclama si publicitate si nu se distribuie electronic pentru a beneficia de cota de 9% la TVA.
- Achizitie carti:
371 "Marfuri" = 401 "Furnizori"
4426 "TVA deductibila 9%" = 401 "Furnizori".
- Vanzare catre clienti:
4111 "Clienti" = 707 "Venituri din vanzarea marfurilor"
4111 "Clienti" = 4427 "TVA colectata 9%"
- Scaderea din gestiune a cartilor vandute:
607 "Cheltuieli cu marfurile" = 371 "Marfuri".
- Potrivit Legii 35/1994 privind timbrul literal, aveti obligatia retinerii din pretul de vanzare a unui procent de 2%. Cum acesta de obicei nu se negociaza suplimentar, consideram ca evidenta in contabilitate se efectueaza prin inregistrarea:
635 "Cheltuieli cu alte impozite si taxe" = 446 "Alte impozite si taxe - analitic timbru literal". in conditii normale.