email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitate cheltuieli deplasare in interes de serviciu

declaratia 390tva colectattva deductibiltvacodul fiscalavansuri de trezorerie
Problema:
Unitatea noastra are un singur angajat care este asociat unic si administrator. Acesta s-a deplasat in Austria pentru cautarea unor oportunitati de afaceri. S-au adus bonuri pentru taxa de drum si bonuri de combustibil din Ungaria si Austria platite cu cardul firmei, aceste plati aparand pe extrasul de lei. Aceste bonuri sunt cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit? Se declara pe declaratia 390? Care sunt inregistrarile contabile pentru aceste cheltuieli?

Solutie:
Potrivit art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, sunt deductibile la determinarea impozitului pe profit cheltuielile de transport si de cazare in tara si strainatate efectuate de administratori si salariati.

Astfel, consideram deductibile aceste cheltuieli, avand in vedere precizarea din intrebare ca sunt efectuate pentru cautarea unor oportunitati de afaceri.

Ca si principiu general, toate aceste achizitii de bunuri si de servicii sunt achizitii intracomunitare in Romania, sau servicii ce au locul prestarii in Romania, fapt ce conduce la plata TVA prin aplicarea masurii de taxare inversa conform art. 150 alin. (2) coroborat cu art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, articol contabil 4426 "TVA deductibil" = 4427 "TVA colectat" cu preluarea sumelor in decontul de TVA.

Din punct de vedere tehnic, completarea declaratiei 390 se face fara a completa codul de TVA al furnizorului, pentru ca acesta nu realizeaza o livrare intracomunitara in Romania scutita de TVA, el facturand cu TVA din tara lui.

Totusi, situatia nu trebuie judecata si generalizata sub aceasta forma, avand in vedere numeroasele exceptii de la prevederile generale in ce priveste locul prestarii de servicii, dintre care amintim art. 133 alin. (4), (5), (6) din Codul fiscal, ce nu conduce in mod obligatoriu la depunerea declaratiei 390.

Ca si concluzie, noi consideram ca dvs. trebuie sa analizati individual fiecare achizitie facuta, sa stabiliti mai intai daca este in sfera TVA, iar in cazul in care se regaseste printre activitatile taxabile si are locul achizitiei in Romania sau a prestarii de servicii in Romania, veti efectua operatia de taxare inversa, inclusiv la TVA facturata de furnizorul extern, cu raportarea sumelor in declaratia 390, considerand ca furnizorul extern va comunica un cod invalid de TVA (tehnic nu se completeaza codul fiscal al vanzatorului).

Consideram corecta urmatoarea inregistrare contabila:
625 "Cheltuieli privind detasari si deplasari" = 542 "Avansuri de trezorerie".

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 390tva colectattva deductibiltvacodul fiscalavansuri de trezorerie


Data aparitiei: 14 Iunie 2011

Votati articolul "Deductibilitate cheltuieli deplasare in interes de serviciu":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X