Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Studiu de caz: Registrele si jurnalele obligatorii in cazul unui cabinet de avocatura neplatitor de TVA

Data actualizarii: 08 August 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OMFP 1040/2004Legea 571/2003Codul fiscalTVAOMEF 1372/2008

Cei care obtin venituri din profesii libere au o mai mare posibilitate de desfasurare in ceea ce priveste administrarea veniturilor si a incasarilor. Deoarece in multe situatii aceste sume sunt mai mici decat cele din cadrul intreprinderilor, din punct de vedere al volumului, operatiunile de contabilitate sunt mult mai simple.

Trebuie precizat insa, mai intai, ca veniturile din profesii libere sunt veniturile obtinute din prestari de servicii cu caracter profesional, desfasurate in mod individual sau in diverse forme de asociere, in domeniile stiintific, literar, artistic, educativ si altele, de catre: medici, avocati, notari publici, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, contabili autorizati, consultanti de plasament in valori mobiliare, auditori financiari, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi, arbitri sportivi, precum si alte persoane fizice cu profesii reglementate desfasurate in mod independent, in conditiile legii.

Persoanele fizice care desfasoara profesii libere sunt obligate, potrivit prevederilor art. 48 alin. (8) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, sa organizeze si sa conduca evidenta contabila in partida simpla, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind evidenta contabila. Veniturile realizate reprezinta venituri incluse in categoria veniturilor din activitati independente realizate potrivit art. 46 alin. (3) din Codul fiscal. Astfel, veniturile obtinute de avocati din prestari de servicii cu caracter profesional, desfasurate in mod individual reprezinta venituri din activitati independente. Venitul net se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.

Evidenta contabila in partida simpla se conduce in conformitate cu Norma metodologica privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal, aprobata prin OMFP 1040/2004. Cabinetul individual de avocatura are obligatia de a completa Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b) si Registrul-inventar (cod 14-1-2/a).  Acestea au regim de inregistrare la organele fiscale, se numeroteaza, se snuruiesc si se parafeaza inainte de depunerea lor la organele fiscale pentru inregistrare.

Asa cum sunt redate in sectiunea IV lit. A din norma mai sus mentionata, pe langa aceste registre, in conducerea evidentei contabile in partida simpla se utilizeaza urmatoarele  formulare financiar-contabile, comune pe economie:

- Fisa mijlocului fix;
- Bon de consum;
- Fisa de magazie;
- Lista de inventariere;
- Lista de inventariere (pentru gestiuni global-valorice);
- Chitanta pentru operatiuni in valuta;
- Registru de casa (in valuta);
- Borderou de achizitie;
- Stat de salarii;
- Jurnal privind operatiuni diverse;
- Fisa pentru operatiuni diverse;
- Document cumulativ.

In functie de elementele specifice activitatii desfasurate se vor utiliza toate formularele prevazute in aceasta norma metodologica sau numai o parte din acestea. Inscrierea datelor in documente se poate face si prin utilizarea sistemelor informatice de prelucrare automata a datelor. Cu privire la TVA, in conformitate cu prevederile punctului 62 alin. (1) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , cabinetul individual de avocatura care aplica regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, are obligatia sa tina evidenta livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi realizate de o mica intreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vanzari, precum si evidenta bunurilor si a serviciilor taxabile achizitionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari.

In plus, jurnalele de cumparari si de vanzari  nu sunt formulare tipizate stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor. Fiecare persoana impozabila poate sa isi stabileasca modelul documentelor pe baza carora determina taxa colectata si taxa deductibila, conform specificului propriu de activitate.

Modelele orientative ale jurnalelor se regasesc in anexele nr. 1-2 la OMEF 1372/2008 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata, conform art. 156 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X