Intreprinzatorul persoana fizica organizata sub forma intreprinderii individuale, organizate in temeiul OUG 44/2008 va avea obligatia conducerii contabilitati in partida simpla reglementata prin OMFP 1040/2004 si se vor supune regulilor generale de determinare a venitului net din activitati independente, de stabilire a platilor anticipate si a aimpozitului anual pe venit.
In temeiul pct. 52 din OMFP 1040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal, "venitul net sau pierderea fiscala se calculeaza astfel:
- din totalul sumelor incasate din Registrul-jurnal de incasari si plati,
- se scad cheltuielile cu amortizarea fiscala a bunurilor si drepturilor, evidentiate in Fisa pentru operatiuni diverse, si totalul sumelor platite din Registrul-jurnal de incasari si plati,
- si se aduna sumele platite pentru cumpararea bunurilor amortizabile si totalul cheltuielilor nedeductibile, care se preia din centralizatorul cheltuielilor nedeductibile, acest centralizator intocmindu-se cu ajutorul unui document cumulativ.
Numai pentru persoanele juridice este prevazuta obligativitatea dezvoltarii se politici contabile proprii si a procedurilor (art. 10 si pct. 317 din OMFP 3055/2009), insa avand in vedere ca si o I.I poate detine active, stocuri, trebuie sa stabilieasca politici contabile (metoda de amortizare, metoda de iesire din gestiune a stocurilor etc), insa legislatia nu prevede existenta unui manual.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a contabilitatii