email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asociatie familiala si aporturi in numerar | Contabilitatea in partida simpla

contabilitate partida simplaasociatie familialaaporturi in numerarOUG 44/2008


In cele ce urmeaza, dezbatem cazul unei asociatii familiale, cu obiect de activitate comert en detail. Vom stabili cum se va proceda in ce priveste capitalul de pornire a afacerii, retragerile de bani, registrul de casa si organizarea contabilitatii.

Solutia consultantului:

Actele normative care reglementeaza activitatea si impozitarea veniturilor realizate de asociatiile familiale sunt:

- OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale,
- Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare,
- OMFP 1040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal .

Potrivit prevederilor pct 48 din OMFP 1040/2004 coroborat cu prevederile art. 48 alin. (3) din Codul fiscal, nu constituie venit brut si nu se inregistreaza in Registrul-jurnal de incasari si plati sumele incasate, cum sunt:
 - aporturile in numerar sau echivalentul in lei al aporturilor in natura facute la inceperea unei activitati ori in cursul desfasurarii acesteia;
 - sumele primite sub forma de credite bancare sau de imprumuturi de la persoane fizice ori persoane juridice;
 - sumele primite ca despagubiri;
 - sumele sau bunurile primite sub forma de sponsorizari, mecenat sau donatii.
 
Pentru aceste categorii de operatiuni fie se deschid fise pentru operatiuni diverse distincte, fie se intocmesc situatii cu ajutorul documentelor cumulative care sa reflecte situatia acestor sume.

In consecinta, sumele necesare demararii afacerii, pot fi primite sub forma de aporturi in numerar sau imprumuturi in baza unui contract de imprumut. Intrucat aceste aporturi / imprumuturi nu constituie venituri nici restituirea lor nu vor constitui cheltuieli si nu se vor inregistra in Registrul-jurnal de incasari si plati.
 
Potrivit prevederilor art. 15 din OUG 44/2008 , PFA, titularul intreprinderii individuale si reprezentantul intreprinderii familiale vor tine contabilitatea in partida simpla, potrivit reglementarilor privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil, in conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

La art. 48 alin. (8) din Codul fiscal se prevede obligatia de a organiza si conduce contabilitatea in partida simpla, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind evidenta contabila si sa completeze Registrul-jurnal de incasari si plati, Registrul-inventar si alte documente contabile prevazute de legislatia in materie.

Contabilitatea in partida simpla este o contabilitate bazata pe evidentierea incasarilor si platilor in Registrul-jurnal de incasari si plati, venitul net anual din activitati independente determinandu-se ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitate.In consecinta aveti obligatia de a organiza si conduce contabilitatea in partida simpla.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabilitate partida simplaasociatie familialaaporturi in numerarOUG 44/2008


Data aparitiei: 04 Martie 2013

Votati articolul "Asociatie familiala si aporturi in numerar | Contabilitatea in partida simpla":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X