Analiza deductibilitatii unor cheltuieli este un aspect pe care il vom avea in vedere prin cele ce urmeaza. Tinem cont de faptul ca sunt necesare anumite inregistrari contabile pentru o diferenta de creanta. Astfel, o firma se confrunta cu urmatoarea situatie: "Avem un client care a intrat in insolventa in anul 2010 si conform planului de reorganizare aprobat in 2012 creanta noastra a fost admisa la plata in proportie de 70%. La deschiderea procedurii de reorganizare noi am constituit un provizion de 100% asupra creantei fara TVA. In cursul anuluii 2016 s-a platit ultima rata din scadentar aferenta celor 70% din creanta. Ce inregistrari contabile trebuie facute pentru diferenta de 30% din creanta avand in vedere ca ajustarea a fost facuta doar asupra bazei de impozitare TVA?".
In situatia precizata de dvs., consideram ca s-a omis inregistrarea in anul 2012 in evidenta contabila a diferentei de 30 % din creanta, conform planului de organizare aprobat.
Astfel, se va analiza daca aceasta cheltuiala este sau nu semnificativa.
In cazul in care, se va stabili ca nu este semnificativa, se va inregistra in contul de profit si pierdere al anului curent. De avut in vedere ca aceasta cheltuiala este nedeductibila la calculul de impozit pe profit.
Pentru stingerea creantei se va inregistra urmatoarea nota contabila:
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
654 "Pierderi din creante si debitori diversi" = 4118 "Clienti incerti sau in litigiu"
Si anularea provizionului:
491 "Ajustari pentru deprecierea creantelor-clienti" = 7814 "Venituri din ajustari pentru deprecierea activelor circulante"
Insa, daca eroarea este semnificativa, corectia se va efectua prin intermediul contului contabil 1174, astfel:
1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile" = 4118 "Clienti incerti sau in litigiu", si
491 "Ajustari pentru deprecierea creantelor-clienti" = 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile".
Baza legala este data de:
Art 21 alin 1 din Legea 571/2003, respectiv pct 23 lit k din normele de aplicare a Codului Fiscal:
"k) cheltuielile inregistrate la scoaterea din gestiune a creantelor asupra clientilor, determinate de punerea in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare."
Art 66 alin 1 din OMFP 1802/2014:
"Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care: a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise; b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale."
Art. 67 alin 2-4 din OMFP 1802/2014 :"(2) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile"). (3) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, potrivit politicilor contabile aprobate, erorile nesemnificative pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere. (4) Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Apostolescu