Pornim analiza noastra de la urmatoarea situatie: o societate hotaraste ca profitul anului 2014 sa fie distribuit ca dividende. Pana la sfarsitul anului 2015 aceste dividende nu s-au platit. Vom stabili in ce masura se poate opta ca impozitul pe dividende sa fie impus in celalalt stat conform conventiei cu Serbia, precum si care sunt obligatiile declarative. Se mentioneaza ca exista certificat de rezidenta fiscala a persoanei respective.
Asa cum este mentionat in art. 115 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, dividendele de la un rezident sunt venituri impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate. Dividendele platite persoanei fizice cu rezidenta in strainatate se includ in sfera impozitului pe veniturile obtinute de nerezidenti din Romania, conform art 115 alin (1) lit. a) din Codul fiscal.
Conform pct. 12 din Normele metodologice date in aplicarea art. 118 alin.(1) din Legea 571/2003 se fac urmatorele precizari:
"12. (1) Dispozitiile alin. 2 ale articolelor "Dividende", "Dobanzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, care reglementeaza impunerea in tara de sursa a acestor venituri, se aplica cu prioritate. In cazul cand legislatia interna prevede in mod expres o cota de impozitare mai favorabila sunt aplicabile prevederile legislatiei interne.
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
(2) Dispozitiile alin. 2 ale articolelor "Dividende", "Dobanzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri deroga de la prevederile paragrafului 1 al acestor articole din conventiile respective.
(3) Aplicarea alin. 2 al articolelor "Dividende", "Dobanzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri care prevad impunerea in statul de sursa nu conduce la o dubla impunere pentru acelasi venit, intrucat statul de rezidenta acorda credit fiscal pentru impozitul platit in Romania, in conformitate cu prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri."
Mai departe, in ceea ce priveste Conventia de evitare a dublei impuneri cu Iugoslavia, ratificata prin Decretul 122/1997, la art. 10 se fac urmatoarele precizari:
" 1. Dividendele platite de o societate care este rezidenta a unui stat contractant unui rezident al celuilalt stat contractant pot fi impuse in acel celalalt stat.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manual de politici contabile - Stick USB
2. Totusi aceste dividende pot fi, de asemenea, impuse in statul contractant in care este rezidenta societatea platitoare de dividende si potrivit legislatiei acestui stat, dar daca primitorul este beneficiarul efectiv al dividendelor, impozitul astfel stabilit nu poate depasi 10% din suma bruta a dividendelor."
Prin urmare, impozitul pe dividende se va impune in Romania prin stopaj la sursa, iar in conditiile existentei Certificatului de rezidenta fiscala, se va retine un impozit de 10% pentru veniturile obtinute de nerezident din dividende.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Olteanu