Valabil la 18.08.2011
In ce mod va inregistra o societate taxa platita la primarie pentru ISCIR-izarea unor instalatii care fac parte dintr-o investitie in curs? Care vor fi reglementarile contabile care privesc aceasta situatie? Poate fi capitalizata valoarea investitiei intr-un mod specific pentru operatiunea descrisa mai sus? Care sunt reglementarile care privesc aceste costuri?
Potrivit reglementarilor contabile aprobate prin Ordinul 3055/2009 pct. 51 si 52, in situatia in care taxele platite sunt aferente unei instalatii care face parte din cadrul unei investitii in curs, atunci si taxa respectiva se capitalizeaza in valoarea investitiei.
Prin urmare, se va efectua inregistrarea contabila pentru taxa platita:
231 = 401
Si
401 = 5121/5311
In continuare, se va tine cont de prevederile pct. 51 si 52 din OMEF 3055/2009:
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
"51. - (1) Costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
(2) Cheltuielile de transport sunt incluse in costul de achizitie si atunci când functia de aprovizionare este externalizata".
"52. - (1) Costul de productie al unui bun cuprinde costul de achizitie a materiilor prime si materialelor consumabile si cheltuielile de productie direct atribuibile bunului.
(2) Costul de productie sau de prelucrare al stocurilor, precum si costul de productie al imobilizarilor cuprind cheltuielile directe aferente productiei, si anume: materiale directe, energie consumata in scopuri tehnologice, manopera directa si alte cheltuieli directe de productie, costul proiectarii produselor, precum si cota cheltuielilor indirecte de productie alocata in mod rational ca fiind legata de fabricatia acestora.
In cazul productiei de imobilizari, exemple de cheltuieli incadrate la alte cheltuieli direct atribuibile sunt urmatoarele:
a) costurile de amenajare a amplasamentului;
b) costurile initiale de livrare si manipulare;
c) costurile de instalare si asamblare;
d) costurile de testare a functionarii corecte a activului;
e) onorarii profesionale si comisioane achitate in legatura cu activul etc.".