A existat la un moment dat un proiect de lege care spunea ca NU se poate modifica actualul Cod Fiscal decat prin lege si doar cu 6 luni inainte de intrarea lor in vigoare. Va puteti imagina? O picatura de normalitate in nebunia fiscala din jurul nostru. Cum ar fi fost sa stim cu 6 luni inainte ce se schimba? Ei bine, ce credeti ca s-a intamplat cu respectivul proiect de lege? Evident, ceea ce era de asteptat. Senatul l-a adoptat si Camera Deputatilor l-a respins, deci nu se aproba.
Poate exista cineva care intelege ratiunea acestei decizii, insa eu nu reusesc. In dulcele stil clasic s-a ales varianta "las' sa putem face noi ce vrem, caci stim mai bine". Ca de obicei, intr-o totala lipsa de respect fata de toti ceilalti, care afla de multe ori de schimbarile legii la cateva saptamani dupa ce ele au avut loc.
Sunt convinsa ca, in Romania, daca facem un sondaj privind taxele si impozitele pe care trebuie sa le plateasca fiecare, 95% dintre oameni habar nu au si nici macar nu dau vreun semn ca i-ar interesa. Mai grav, cred ca si ceva peste 20% dintre "specialistii" care se ocupa de acest domeniu nu cunosc ce ar trebui sa cunoasca de fapt. Si atunci, aceasta lege vine ca o manusa. Metoda perfecta de a "roti" permanent legea si efectele ei, pentru a profita cine trebuie.

Cartea Verde a Contabilitatii

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Poate nu stiti, insa ai nostri guvernanti au decis sa pastreze exprimarea "prezentul cod se modifica si se completeaza, de regula, prin lege promovata cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia", in loc de "numai prin lege". Asta ca sa dea Guvernului portita schimbarilor sezoniere. De aceea, ma gandesc cum ar fi sa ne platim si noi "de regula" taxele si impozitele? Sau sa-i votam tot "de regula"? Credeti ca i-ar deranja prea tare? De regula, acolo ii doare cel mai tare.