Potrivit studiului KPMG Individual Income Tax and Social Security Rate Survey 2011, Romania se afla printre primele locuri ocupate de tarile cu cele mai mari cote de contributii sociale cumulate la nivel de angajat si angajator. Romania ocupa astfel locul 18 dintr-un numar de 87 de tari participante.
Cea mai mare cota de contributii sociale cumulate pentru angajat si angajator se inregistreaza in Franta (de peste 50%), pe locul al doilea fiind situata Belgia cu 48%. Nivelul contributiilor sociale pentru conditiile normale de munca in Romania este de 31,3%, respectiv 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori.
Intr-un comunicat din partea KPMG Romania, se mentioneaza: "Desi reintroducerea plafonului pentru contributii sociale a fost o schimbare binevenita, Romania inca se numara printre tarile cu cele mai mari cote de contributii de asigurari sociale cumulate la nivel de angajat si angajator, situandu-se pe locul 18 dintr-un numar de 87 de tari participante la studiu, luand in calcul un nivel al venitului brut anual de 100.000 USD. Din acest punct de vedere Romania surclaseaza multe dinte tarile europene mai dezvoltate, cum ar fi Norvegia (locul 29), Spania (locul 30) si Marea Britanie (locul 35). Date fiind beneficiile limitate pe care sistemul de securitate sociala romanesc le ofera in comparatie cu aceste tari, pozitia Romaniei in clasament aduce motive de ingrijorare".
Studiul KPMG Individual Income Tax and Social Security Rate Survey 2011 este un studiu transfrontalier privind impozitul pe veniturile persoanelor fizice si cotele de securitate sociala ce foloseste date istorice valabile pentru perioada 2003 - 2011. Raportul acopera 96 de tari si se concentreaza asupra celui mai inalt nivel al impozitului pe veniturile persoanelor fizice datorat bugetului de stat.
Cartea Verde a Contabilitatii
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA