Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

MFP: Camera Consultantilor Fiscali. Realizarea de expertize fiscale

Data actualizarii: 18 Octombrie 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
expertiza fiscalaevitarea dublei impuneriCodul fiscalconsultanti fiscali




In Monitorul Oficial  715/2011 a fost publicata Norma din 2011 privind realizarea de expertize fiscale la solicitarea instantelor judecatoresti, organelor de cercetare penala, organelor fiscale sau a altor parti interesate (Camera Consultantilor Fiscali).

1. Sfera de cuprindere

Prezentele norme stabilesc cadrul profesional de efectuare a expertizei fiscale referitoare la obligatiile persoanelor fizice sau juridice prevazute de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a respectarii legalitatii procedurilor fiscale prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a altor drepturi si obligatii in legatura cu impozitele, taxele, contributiile sau alte venituri fiscale ale bugetului general consolidat al statului.

2. Persoane autorizate

Expertizele fiscale pot fi efectuate numai de catre consultantii fiscali - membri activi ai Camerei Consultantilor Fiscali, asa cum sunt definiti la art. 15 din Ordonanta Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 198/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Expertizele fiscale judiciare pot fi efectuate doar de catre persoanele fizice consultanti fiscali, iar cele extrajudiciare, si de catre societatile comerciale de consultanta fiscala.

3. Clasificarea expertizelor fiscale

Expertizele fiscale se clasifica in:
-expertize fiscale judiciare;
-expertize fiscale extrajudiciare.

Expertizele fiscale judiciare constituie mijloace de proba in justitie, avand ca scop principal atat stabilirea adevarului, cat si solutionarea justa a cauzelor aflate in faza de cercetare sau de judecata.
Expertizele fiscale judiciare se refera la obligatiile ce fac obiectul veniturilor la bugetul consolidat al statului si pentru alte impozite si taxe similare in relatia cu alte tari.

Aspectele procedurale ale expertizelor judiciare sunt reglementate de Codul de procedura civila, Codul de procedura penala, Ordonanta Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, aprobata prin Legea nr. 156/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

Expertizele fiscale extrajudiciare sunt acele expertize solicitate unui consultant fiscal de catre orice persoana interesata in vederea stabilirii realitatii si legalitatii obligatiilor de natura fiscala.
Utilizatorii informatiilor puse la dispozitie de catre consultantii fiscali, prin intermediul raportului de expertiza fiscala extrajudiciara, pot fi: organele fiscale, operatorii economici, asociatiile si alte persoane interesate, orice persoana fizica sau juridica.

Dupa natura cauzelor in care se dispun, expertizele judiciare pot fi clasificate in:
-expertize fiscale judiciare dispuse in cauze civile;
-expertize fiscale judiciare dispuse in cauze penale;
-expertize fiscale judiciare dispuse in alte cauze.

4. Reglementarea expertizei fiscale judiciare si extrajudiciare
Expertizele fiscale presupun 3 aspecte reglementate:
-aspecte de drept material;
-aspecte de drept procesual;
-aspecte de conduita profesionala.

Reglementarea fondului se refera la dreptul material in domeniul fiscal la care se raporteaza expertiza fiscala (Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, alte reglementari fiscale, reglementari nefiscale care includ si dispozitii de natura fiscala situate in afara Codului fiscal, acte normative ce reglementeaza contributiile cu caracter social, conventii de evitare a dublei impuneri incheiate, acte normative de drept comunitar etc.).

Reglementarea procedurala. Aspectele procedurale privind expertiza fiscala sunt reglementate in Codul de procedura civila - art. 201-214, Codul de procedura penala - art. 116-125, Codul de procedura fiscala - art. 55 si in Ordonanta Guvernului nr. 2/2000, aprobata prin Legea nr. 156/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

Documentul poate fi consultat in intregime aici.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X