Intrebare:
Un cabinet de avocat neplatitor de TVA presteaza servicii juridice unui client care se razgandeste si nu mai plateste onorariul. Cabinetul insa a emis factura si chitanta si doreste sa renunte la acest contract fara alte demersuri.
Care sunt de formalitatile de stornare sau anulare a acestei facturi, respectiv chitante?
Raspuns:
Potrivit art. 9 din Ordin 2226/2006 , persoanele impozabile care aplica regimul special de scutire de taxa pe valoarea adaugata conform art. 152 din Codul fiscal vor intocmi factura respectand acelasi continut de informatii prevazut de Codul fiscal , mai putin elementele inscrise in scopuri de TVA.

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Avand in vedere aceste prevederi corectare informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza conform prevederilor art 159 din Codul fiscal .
In cazul in care factura nu a fost transmisa catre beneficiar, aceasta se anuleaza prin bararea cu o linie pe toate exemplarele facturii si se scrie anulat.
In cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului se emite o factura cu valorile cu semnul minus in care se inscrie numarul si data facturii initiale. Aceasta factura puteti sa o transmiteti prin posta cu confirmare de primire.
In privinta chitantei, aceasta trebuie sa ramana in carnetul respectiv (ambele exemplare) si sa o anulati la fel ca in cazul facturii.