Intrebare:
In actul constitutiv, o societate a prevazut ca activitatea administratorilor va putea fi remunerata sub forma unei indemnizatii fixe, lunare, ce va fi stabilita de catre asociati. Ce fel de contract se poate incheia pentru administratori pentru a fi platite mai putine contributii in conditiile in care fiecare are loc de munca de baza si li se retin toate contributiile?
De asemenea, in functie de contractul incheiat, societatea are obligatia de a inregistra contractul la fisc sau la ITM?
Raspuns:

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Atat prevederile legale care reglementeaza impozitul pe venit cat si cele care reglementeaza contributiile sociale se refera la indemnizatia administratorului. Asfel, indiferent de denumirea pe care o veti da contractului incheiat cu administratorul (contract de mandat, contract de administrare, etc), indemnizatia administratorului va fi supusa acelorasi reglementari legale in ceea ce priveste impozitul pe venit si contributiile sociale.
In ceea ce priveste impozitul pe venit, in temeiul art. 55 alin. (2) lit. j) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si indemnizatiei cuvenite administratorului potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor. Indemnizatia administratorului este impozabila in mod similar veniturilor de natura salariala, iar societatea comerciala, platitoare a indemnizatiei, are obligatia retinerii si platii impozitului pe salarii in cota de 16%, aplicabila asupra bazei de calcul determinate in conformitate cu prevederile art. 57 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal .
In ceea ce priveste contributiile sociale, administratorii care realizeaza venituri in baza unui contract individual de munca nu au obligatia sa se asigure in sistemul asigurarilor sociale de stat si, in consecinta, sa plateasca contributia la acest sistem(CAS), in baza art. 11 alin. (4) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Indemnizatia administratorului intra in baza de calcul a contributiilor la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (individuala si cea datorata de angajator) si a contributiei pentru concedii
indemnizatii. Aceste contributii se calculeaza, se retin, se vireaza si se declara de catre societatea comerciala platitoare a indemnizatiei.
Indiferent daca admistratorii obtin sau nu si venituri in baza unui contract individual de munca, asupra indemnizatiei nu se datoreaza:
- contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj;
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat;
- contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator potrivit Legii 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu completarile si modificarile ulterioare.
Nu exista obligatia inregistrarii contractului incheiat cu administratorul la administratia financiara. Impozitul si contributiile obligatorii se decalara in formularul 112.