email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indemnizatie administrator. Contributii sociale

contributii socialeLegea 200/2006Legea 263/2010contract de mandat





Intrebare:

In actul constitutiv, o societate a prevazut ca activitatea administratorilor va putea fi remunerata sub forma unei indemnizatii fixe, lunare, ce va fi stabilita de catre asociati. Ce fel de contract se poate incheia pentru administratori pentru a fi platite mai putine contributii in conditiile in care fiecare are loc de munca de baza si li se retin toate contributiile?

De asemenea, in functie de contractul incheiat, societatea are obligatia de a inregistra contractul la fisc sau la ITM?


Raspuns:

Atat prevederile legale care reglementeaza impozitul pe venit cat si cele care reglementeaza contributiile sociale se refera la indemnizatia administratorului. Asfel, indiferent de denumirea pe care o veti da contractului incheiat cu administratorul (contract de mandat, contract de administrare, etc), indemnizatia administratorului va fi supusa acelorasi reglementari legale in ceea ce priveste impozitul pe venit si contributiile sociale.
 

In ceea ce priveste impozitul pe venit, in temeiul art. 55 alin. (2) lit. j) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si indemnizatiei cuvenite administratorului potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor. Indemnizatia administratorului este impozabila in mod similar veniturilor de natura salariala, iar societatea comerciala, platitoare a indemnizatiei,  are obligatia retinerii si platii impozitului pe salarii in cota de 16%, aplicabila asupra bazei de calcul determinate in conformitate cu prevederile art. 57 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal .
 
In ceea ce priveste contributiile sociale, administratorii care realizeaza venituri in baza unui contract individual de  munca nu au obligatia sa se asigure in sistemul asigurarilor sociale de stat si, in consecinta, sa plateasca contributia la acest sistem(CAS), in baza art. 11 alin. (4) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
 
Indemnizatia administratorului  intra in baza de calcul a contributiilor la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (individuala si cea datorata de angajator) si a contributiei pentru concedii
indemnizatii. Aceste contributii se calculeaza, se retin, se vireaza si se declara de catre societatea comerciala platitoare a indemnizatiei.
 
Indiferent daca admistratorii obtin sau nu si venituri in baza unui contract individual de munca, asupra indemnizatiei nu se datoreaza:
 
- contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj;
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat;
 - contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator potrivit Legii 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu completarile si modificarile ulterioare.
 
Nu exista obligatia inregistrarii contractului incheiat cu administratorul la administratia financiara. Impozitul si contributiile obligatorii se decalara in formularul 112.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contributii socialeLegea 200/2006Legea 263/2010contract de mandat


Data aparitiei: 21 Decembrie 2011

Votati articolul "Indemnizatie administrator. Contributii sociale":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X