In ce masura poate beneficia un asociat unic si administrator al unei firme de indemnizatie de somaj in conditiile disponibilizarii prin restrangerea activitatii dintr-o alta firma Y, la care avea calitatea de angajat? Poate fi redefinita activitatea acestei persoane ca activitate independenta?
Raspuns:
Potrivit art. 34 alin. (1) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
Asadar, pentru a beneficia de indemnizatie de somaj una dintre conditii este aceea de a nu realiza venituri sau de a realiza venituri din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare.
Conform dispozitiilor art.15 alin. (2) din Norma metodologica de aplicare a Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.
In consecinta, singurele venituri care pot fi cumulate cu indemnizatia de somaj sunt veniturile din activitati autorizate potrivit legii astfel cum sunt definite de art. 15 alin. (2) din Norma metodologica de aplicare a Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca cu conditia de a fi mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare.
Calitatea de asociat unic/administrator nu este incompatibila cu statutul de somer, dar daca, asociatul unic/administratorul obtine venituri in aceasta calitate, nu poate beneficia de indemnizatie de somaj.
Solicitantul indemnizatiei de somaj va declara pe proprie raspundere ca nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare.
Intrucat calitatea de asociat/administrator nu constituie un impediment in acordarea indemnizatiei de somaj ci numai realizarea de venituri in aceasta calitate, apreciem ca daca administratorul/asociatul nu realizeaza venituri, nu are obligatia de a aduce la cunostinta AJOFM aceasta calitate.