Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Conventii civile de prestari servicii. Calcul venit net

Data actualizarii: 30 Iulie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
conventii civileOUG 58/2010Codul fiscalLegea 76/2002

 

de Rodica Mantescu, valabil la 28-Iul-2010

Intrebare: Firma a achitat in avans drepturile salariale pentru cinci lectori care tin un curs organizat de firma noastra.
Lectorii au incheiat cu firma noastra conventii civile in care se stipuleaza ca pentru prestatia fiecarui lector (care preda la cursuri pe perioada mai-iunie-iulie-august 2010) firma va achita un venit net de 3000 lei (brut = 3571 lei, impozit venit colaboratori 16% = 571 lei).
Trei dintre cei patru lectori sunt angajati in institutii publice, unul este pensionar.
Intrebari:
1. In conditiile aparitiei OUG 58/2010 si in conditiile in care firma a achitat pana la 30 iunie 2010 veniturile lectorilor, este obligata firma sa achite catre bugete si alte sume in afara de impozitul pe venitul colaboratorilor (lectorilor)?
2. In cazul in care raspunsul la intrebarea anterioara este afirmativ, va rog sa precizati ce sume este obligata sa achite firma noastra (contributii firma plus contributii individuale) pentru fiecare dintre cei 4 lectori, care conform contractelor civile incheiate urmau sa primeasca fiecare suma neta de 3000 lei.

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor CLICK AICI.

Raspuns: Art. III al OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale stabileste ca orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit. Asupra acestor venituri  se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj. Obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor revine platitorului de venit, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Asadar, actul normativ mentionat stabileste ca pentru orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale se datoreaza contributiile individuale urmand ca acestea sa fie declarate, calculate, retinute si platite de catre platitorului de venit.


Pana in prezent nu au fost publicate normele metodologice de aplicare a OUG 58/2010 care, speram sa clarifice ce se intelege prin „venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale.” Asa fiind, nu putem afirma, cu certitudine, in ce conditii conventiile civile de prestari servicii intra sub incidenta art. III al OUG 58/2010.

De asemenea, aplicarea prevederilor OUG 58/2010 necesita modificari si completari ale legislatiei in ceea ce priveste completarea si depunerea declaratiilor de asigurari sociale.

In situatia expusa, daca conventiile civile de prestari servicii ar intra sub incidenta art. III al OUG 58/2010, platitorul de venit are obligatia  declararii, calculului, retinerii si platii impozitului pe venit (16%) si al contributiei individuale de asigurari sociale (10,5%), contributiei de asigurari sociale de sanatate (5,5%)  si contributiei de asigurari de somaj (0,5 %).

In aceste conditii, pentru a obtine un venit net de 3.000 de lei este necesar un venit brut de 4.444 lei.

In ceea ce il priveste lectorul care are si calitatea de pensionar, consideram ca acesta nu datoreaza contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj indiferent daca veniturile sunt obtinute din activitati dependente sau independente.
Astfel, in baza dispozitiilor art. 18 alin. (3) din din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, obligatia de a plati contributiile de asigurari pentru somaj revine asiguratilor in sistemul asigurarilor pentru somaj.
Asiguratii in sistemul asigurarilor pentru somaj pot fi cetatenii romani care sunt incadrati in munca sau realizeaza venituri in Romania, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari (art. 18 alin. (2) lit. a) din Legea 76/2002).
Solutia este justa avand in vedere faptul ca un pensionar nu poate beneficia de indemnizatie de somaj dat fiind prevederile Legii 76/2002.

Astfel, in conformitate cu prevederile art. 5 pct. IV din acest act normativ somer  este persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare;
b) starea de sanatate si capacitatile fizice si psihice o fac apta pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, in vigoare;
d) este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca.
De asemenea, potrivit art. 34 alin. (1) lit. c), una din conditiile necesare pentru ca o persoana sa poata beneficia de indemnizatie de somaj este aceea de nu indeplini conditiile de pensionare.

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor CLICK AICI.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X