Ministerul de Finante a publicat un material detaliat in atentia persoanelor juridice fara scop patrimonial, referitor la incheierea exercitiului financiar pentru anul trecut.
I. Cadrul legal:
1. Potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) si art. 28 alin. (6) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele juridice fara scop patrimonial au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, situatii financiare care se compun din bilant si contul rezultatului exercitiului .
2. Potrivit prevederilor art. 5 alin. (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru organizatiile patronale si sindicale, precum si pentru alte categorii de organizatii fara scop patrimonial, care nu desfasoara activitati economice, Ministerul Finantelor Publice aproba un sistem simplificat de raportare financiara.
3. Potrivit prevederilor pct. 3 alin. (1) din Anexa nr. 1 la OMEF nr. 1969/2007 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale care cuprind:
- bilant,
- contul rezultatului exercitiului.
4. Potrivit prevederilor pct. 3 alin. (2) din Anexa nr. 1 la OMEF nr. 1969/2007 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, cu modificarile si completarile ulterioare, organizatiile patronale si sindicale, precum si alte organizatii fara scop patrimonial, care nu desfasoara activitati economice, intocmesc situatii financiare anuale simplificate care cuprind:
- bilant prescurtat,
- contul prescurtat al rezultatului exercitiului.
5. Potrivit prevederilor art. 1 alin. (3) din OMEF nr. 1969/2007 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru activitatile economice desfasurate, potrivit legii, de catre persoanele juridice fara scop patrimonial, aceste reglementari se completeaza, dupa caz, cu Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
6. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (2) din OMFP nr. 166/2017 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, precum si pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile, persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale la 31 decembrie avand in vedere, pe lânga reglementarile aplicabile acestora, si prevederile generale cuprinse la pct. I.1.3. din Anexa nr. 1, precum si prevederile cuprinse in Anexa nr. 5 la ordin.
II. Prevederi generale legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale de catre persoanele juridice fara scop patrimonial
1. Situatiile financiare anuale cuprind:
- bilant (cod F10/1),
- contul rezultatului exercitiului (cod F20/1).
Acestea vor fi insotite de formularele prevazute la pct. 3.
2. Organizatiile patronale si sindicale, precum si alte categorii de organizatii fara scop patrimonial, care nu desfasoara activitati economice, cu exceptia persoanelor juridice fara scop patrimonial de utilitate publica, intocmesc situatii financiare anuale simplificate care cuprind:
- bilant prescurtat (cod F10),
- contul prescurtat al rezultatului exercitiului (cod F20).
Acestea vor fi insotite de formularele prevazute la pct. 3.
3. Situatiile financiare incheiate de persoanele juridice fara scop patrimonial la 31 decembrie 2016 vor fi insotite de urmatoarele formulare:
- Repartizarea rezultatului exercitiului financiar (cod F21),
- Situatia activelor imobilizate pentru activitatile fara scop patrimonial (cod F25),
- Situatia activelor imobilizate pentru activitatile economice (cod F26).
4. Situatiile financiare incheiate de persoanele juridice fara scop patrimonial la 31 decembrie 2016 se semneaza de persoanele abilitate potrivit legii, precum si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii.
5. Situatiile financiare incheiate de persoanele juridice fara scop patrimonial la 31 decembrie 2016 vor fi insotite de raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, dupa caz, precum si de procesul-verbal al adunarii generale privind aprobarea situatiilor financiare anuale, semnate, conform legii.
6. Situatiile financiare incheiate de persoanele juridice fara scop patrimonial la 31 decembrie 2016 vor fi insotite de o declaratie scrisa de asumare a raspunderii conducerii persoanei juridice pentru intocmirea situatiilor financiare anuale in conformitate cu Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial.
7. Formatul electronic al situatiilor financiare incheiate de persoanele juridice fara scop patrimonial la 31 decembrie 2016 se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, cu ajutorul caruia se genereaza un fisier de tip PDF avand atasat un fisier xml si un fisier cu extensia zip. Fisierul cu extensia zip va contine raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, dupa caz, procesul-verbal al adunarii generale privind aprobarea situatiilor financiare anuale, precum si declaratia prevazuta la pct. 6, scanate alb-negru, lizibil, si cu o rezolutie care sa permita incadrarea in limita a 9,5 MB a fisierului PDF la care este atasat fisierul zip. Fisierul zip atasat situatiilor financiare anuale nu va contine parola.
8. Programul de asistenta este pus la dispozitia persoanelor juridice fara scop patrimonial in mod gratuit de catre unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau poate fi descarcat de pe serverul de web al Ministerului Finantelor Publice, de la adresa www.mfinante.ro.
9. Persoanele juridice fara scop patrimonial vor depune situatiile financiare incheiate la 31 decembrie 2016, insotite de inscrisurile prevazute la pct. 3, 5 si 6, la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, sau numai in forma electronica, pe portalul www.e-guvernare.ro, având atasata o semnatura electronica extinsa.
10. Persoanele juridice fara scop patrimonial care depun situatiile financiare la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, le vor depune pe suport magnetic, impreuna cu situatiile financiare listate cu ajutorul programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, insotite de inscrisurile prevazute la pct. 3, 5 si 6, semnate, potrivit legii.
11. Erorile constatate dupa depunerea situatiilor financiare se corecteaza la data constatarii lor, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
12. Termenul pentru depunerea situatiilor financiare la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, este de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
13. Potrivit prevederilor art. 3 din OMEF nr. 1969/2007 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, cu modificarile si completarile ulterioare, situatiile financiare anuale ale persoanelor juridice fara scop patrimonial de utilitate publica, potrivit legii, sunt supuse auditului financiar, care se efectueaza de catre auditori financiari, persoane fizice sau juridice autorizate, in conditiile legii, cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile persoanelor juridice fara scop patrimonial.
14. Persoanele juridice fara scop patrimonial vor completa codul privind activitatea desfasurata, potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN.
15. Persoanele juridice fara scop patrimonial care nu au desfasurat activitate de la constituire pâna la sfârsitul exercitiului financiar de raportare nu intocmesc situatii financiare anuale, respectiv situatii financiare anuale simplificate, urmând sa depuna in acest sens o declaratie la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
16. Formatul electronic al declaratiei prevazute la pct. 15 se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice.
17. Declaratia prevazuta la pct. 15 se depune la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, sau numai in forma electronica, pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.
18. Nedepunerea situatiilor financiare la 31 decembrie sau a declaratiilor, dupa caz, se sanctioneaza conform prevederilor art. 42 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
19. Persoanele juridice fara scop patrimonial care conduc contabilitatea in partida simpla potrivit prevederilor Anexei nr. 2 la OMEF nr. 1969/2007 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, cu modificarile si completarile ulterioare, nu intocmesc situatii financiare anuale.
Sursa: MFP