Deducerea TVA-ului aferent unor bonuri fiscale de combustil este subiectul pe care il tratam prin cele de mai jos. Astfel, in urmatoarea analiza, avem aceasta situatie: "Avem bon fiscal pentru rovigneta pe care apare CUI-ul societatii. Contravaloarea bonului fiscal este platita cu cash inbenzinarie. TVA este deductibila avand in vedere ca nu avem factura si avem doar bonul fiscal?".
Potrivit Capitolului X, Sectiunea a 3-a (Conditii de exercitare a dreptului de deducere), pct. 69 alin. (6) din HG nr. 1/2016, Norme Metodologice de aplicare a Codului Fiscal, pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, in conformitate cu prevederile art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Art. 319 alin. (12) din Codul Fiscal precizeaza ca persoana impozabila care are obligatia de a emite facturi conform prezentului articol, precum si persoana impozabila care opteaza pentru emiterea facturii, pot emite facturi simplificate in oricare dintre urmatoarele situatii:
a) atunci cand valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii facturii este cursul de schimb comunicat de BNR in ziua anterioara.
Potrivit alin. (21) al aceluiasi art. 319, facturile emise in sistem simplificat in conditiile prevazute la alin. (12) si (13) trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:
a) data emiterii;
b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
d) suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;
In consecinta, se poate deduce TVA de pe bonul fiscal daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
- Pe bonul fiscal sunt trecute: denumirea societatii dvs. ; CIF-ul societatii dvs. (nu cu pix, ci imprimat cu ajutorul aparatului de marcat) ; data emiterii ; tipul bunului sau serviciului achizitionat (rovigneta) ; valoarea TVA;
- Valoarea bonului nu depaseste valoarea de 100 euro, calculat la curs BNR valabil la data emiterii bonului fiscal.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Atentie ! Mai exista o conditie (cel putin una esentiala) cu privire la deductibilitatea TVA, conditie care nu este impusa de forma/tipul documentului de achizitie, ci de limitarea speciala prevazuta de art. 298 din Codul Fiscal. Pentru a putea deduce integral TVA inscrisa pe acest bon este necesar sa faceti dovada ca respectivul autohevicul (pentru care a fost achizitionata rovigneta) este utilizat integral in scopul desfasurarii activitatii sau se incadreaza pe exceptiile prevazute la alin. (3) al art. 298, precum si faptul ca respectiva achizitie este utilizata in scopul efectuarii unei operatiuni impozabile (din punct de vedere al taxei) cu drept de deducere.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil