Analizam cazul in care, la constituirea capitalului social al unui SRL, s-a adus pe langa numerar, ca si aport in natura, o cladire. Dupa un anumit numar de ani, cladirea se vinde. Vom stabili ce presupune acest lucru din punct de vedere al capitalului social si daca in urma vanzarii trebuie reintregit capitalul social cu valoarea cladirii (prin depunere de numerar).
Raspuns:
Raspunsul la intrebare il regasim in Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 la punctul 243 alin. (5):
"(5) Scoaterea din evidenta a unui bun care a constituit aport la capitalul social nu modifica capitalul social, cu exceptia situatiilor prevazute de legislatia in vigoare. In toate cazurile de modificare a capitalului social, aceasta se efectueaza in baza hotararii adunarii generale a actionarilor, cu respectarea legislatiei in vigoare."
Ca urmare, odata vindut un bun care a constituit aport la capitalul social nu inseamna o reducere a acestuia, deci nu este obligatorie efectuarea modificarii la Registrul Comertului in sensul reducerii sau in sensul reintregirii acestuia.
Explicatia este urmatoarea: dupa cum sumele de bani depuse de asociati pentru constituirea capitalului social al societatii nu stau blocate intr-un cont, ci intra in circuitul economic al societatii, fiind utilizate de aceasta, astfel, bunul intrat in societate ca aport devine proprietatea acesteia, iar societatea poate dispune de el dupa cum doreste (vinzare, casare etc).
De exemplu, la constituire capitalul social este format din 1.000 lei, care s-au depus in contul bancar. Acum, la acest moment, in contul curent al firmei pot fi 0 lei sau pot fi 100.000 lei, ceea ce nu presupune modificare de

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Bineinteles, daca asociatii doresc sa transforme capitalul social mixt (numerar si bun) in capital social exprimat numai in numerar au dreptul de a inregistra modificarea la Registrul Comertului, pe baza hotaririi lor.