Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Inspectie fiscala la o societate radiata

Data actualizarii: 06 Decembrie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OG 92/2003Legea 31/1990insolventasocietate radiata


Vom vedea prin cele ce urmeaza daca asupra activitatii desfasurate de un agent economic se mai poate efectua inspectie fiscala daca la data initierii acesteia agentul economic era radiat din registrul comertului. De asemenea, vom stabili in ce masura la un astfel de agent economic se poate efectua control incrucisat pentru verificarea unor operatiuni comerciale daca este radiat (nu mai exista ca si contribuabil).

Solutia consultantului:

Asa cum este si firesc, o societate radiata din Registrul Comertului nu mai are calitatea de contribuabil, motiv pentru care nu mai poate fi supusa unei inspectii fiscale sau a unui control incrucisat. in baza prevederilor OG 92/2003, republicata, privind Codul de procedura fiscala , cap. I, art. 94, alin. (1), inspectia fiscala are ca obiect verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor de catre contribuabili. Daca acel contribuabil nu mai exista, fiind radiat in baza prevederilor Legii 31/1990 , republicata privind societatile comerciale inspectia fiscala nu mai are obiect.

De asemenea, o societate radiata nu mai figureaza cu obligatii fiscale de plata in fisa de evidenta analitica pe platitor organizata la nivelul organului de administrare fiscala aspect care rezulta si din prevederile art. 176 "Insolvabilitatea" alin. (6) din Codul de procedura fiscala. Conform acestui articol, creantele fiscale datorate de debitori, persoane juridice, radiati din registrele in care au fost inregistrati se scad din evidenta analitica pe platitor dupa radiere, indiferent daca s-a atras sau nu raspunderea altor persoane pentru plata obligatiilor fiscale.
 
De asemenea, la un contribuabil radiat nu mai poate fi efectuat nici controlul incrucisat.
 
Faptul ca ati fost anuntati pentru efectuarea unei inspectii fiscale generale si partiale, inclusiv pentru efectuarea unui control incrucisat, inseamna ca figurati activ in evidenta analitica pe platitor a organului fiscal. In acest context, trebuie sa aveti in vedere faptul ca reprezentantul legal al societatii radiate d.p.d.v. juridic avea obligatia sa predea organului fiscal competent certificatul de inregistrare fiscala in vederea anularii acestuia in termen de 30 de zile de la data radierii, obligatie care rezulta din prevederile art. 77 din Codul de procedura fiscala . Astfel, pentru radierea fiscala, reprezentantul legal trebuia sa depuna sau urmeaza sa depuna in cel mai scurt timp declaratia cod 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010), cod M.F.P. 14.13.01.10.11/1" la care se anexeaza dovada radierii d.p.d.v. juridic. Aceasta declaratie se completeaza la sectiunea F "DATE PRIVIND STAREA CONTRIBUABILULUI" punctul 3 "Radiere" in care se inscrie data de la care s-a efectuat radierea la registrul comertului.







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X