In randurile urmatoare, vom vedea ce etape se indeplinesc odata cu scoaterea unui autoturism din parcul auto si posibilitatea proprietarului de a primi valoarea reziduala a timbrului.
Va informam astfel ca in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2013, Hotararii Guvernului nr. 88/2013, Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 407/2013, atunci cand un autovehicul pentru care s-a platit in Romania taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule sau timbru de mediu si pentru care nu s-a dispus de catre instante restituirea acestora, este scos ulterior din parcul auto national, ultimul proprietar poate solicita restituirea valorii reziduale a timbrului.
Pentru restituirea sumei, ultimul proprietar, va depune la organul fiscal competent in administrarea acestuia urmatoarele documente:
- cerere de restituire model tip aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 88/2013;
- copia cartii de identitate a vehiculului, certificata de lucratorul serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, cu mentiunea radierii pentru export;
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
- certificat de radiere pentru export emis de serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculari a vehiculelor, in original si copie;
- documentul care atesta faptul ca autovehiculul a fost transferat in alt stat, respectiv factura/contractul de vanzare-cumparare sau declaratia vamala de export, dupa caz, in original si copie.
Documentele in original se restituie contribuabililor ulterior verificarii conformitatii si inscrierii pe copiile care raman la organul fiscal a vizei "conform cu originalul".
Cererea de restituire se solutioneaza de organul fiscal competent, in termenul legal de solutionare, in maxim 45 de zile de la depunerea documentatiei complete, iar restituirea sumelor reprezentand valoarea reziduala a timbrului se face din bugetul Fondului pentru mediu numai dupa efectuarea compensarii cu eventuale obligatii fiscale restante conform art. 117 alin. (6) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala.
Dupa depunerea documentatiei, contribuabilii care solicita restituirea in numerar, vor primi de la organul fiscal competent "instiintarea de restituire a unor sume reprezentand diferente de sume platite/valoarea reziduala a timbrului, precum si a sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive si irevocabile", prevazuta in Anexa nr. 2 din Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 407/2013, urmand a se prezenta la Trezoreria de domiciliu la data la care sunt programati pentru ridicarea sumelor cuvenite.
Prin organ fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, se intelege:
- in cazul persoanelor juridice, al persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere - unitatea fiscala teritoriala la care persoana este inregistrata ca platitor de impozite si taxe;
- in cazul persoanelor fizice - unitatea in a carei raza teritoriala persoana fizica isi are domiciliul.
Suma reprezentand valoarea reziduala a timbrului se restituie de unitatile Trezoreriei Statului din contul 51.16.10.09 "Disponibil din timbrul de mediu pentru autovehicule", codificat cu codul de identificare fiscala al contribuabililor persoane fizice sau juridice, cu incadrarea in soldul creditor al contului sintetic 51.16.10.09 "Disponibil din timbrul de mediu pentru autovehicule".