Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Tot ce trebuie sa stii despre contractul de leasing financiar

Data aparitiei: 22 Iunie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tot ce trebuie sa stii despre contractul de leasing financiar
leasing financiarcontracte de leasingcalculator de leasingavantaje leasingrataleasing

O forma de finantare din ce in ce mai populara in ultimii ani este achizitionarea bunurilor prin leasing financiar. Conform Asociatiei Societatilor Financiare, anul 2018 a ramas in istoria leasingului financiar din Romania ca fiind cel mai profitabil an, cu un volum estimat al finantarilor noi de aproximativ 2.5 mld euro. Pentru multi operatori de flote, achizitionarea prin leasing este solutia de finantare preferata. Astfel, in 2018, aproximativ 75% din volumul estimat al finantarilor noi a fost atribuit acestei categorii.

Ce este leasingul financiar?

Leasingul este un instrument de finantare, prin care finantatorul (compania de leasing) transmite dreptul de folosinta a unui bun catre utilizator, la solicitarea acestuia din urma, in schimbul unei rate lunare. La sfarsitul perioadei contractuale, finantatorul se obliga sa respecte dreptul utilizatorului de a opta pentru achizitionarea bunului respectiv.
 

Mai mult, operatiunile de leasing financiar trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului, urmand ca pretul de cumparare sa reprezinte cel mult 50% din valoarea de intrare pe care acesta o are la data exprimarii optiunii;

  • perioada de folosire a bunului achizitionat acopera cel putin 75% din durata normala de utilizare a bunului, chiar daca dreptul de proprietate nu este transferat la finalul contractului;

  • riscurile aferente dreptului de proprietate trec asupra utilizatorului din momentul incheierii contractului de leasing.

Costurile leasingului financiar

Atat rata lunara, cat si valorile minime ale avansului si valorii reziduale difera de la o companie la alta. De aceea, o modalitate simplificata de estimare a costului total al finantarii unui bun prin leasing financiar este calculatorul de leasing. Cele mai multe companii care ofera acest tip de finantare pun la dispozitia clientilor un astfel de calculator, care le permite sa compare diverse oferte din piata pentru a lua cea mai buna decizie privind sursa finantarii dorite.

Contractul de leasing

Contractul de leasing constituie titlu executoriu, aspect mentionat in art. 8 din OG. 51/97: “Contractele de leasing, precum si garantiile reale si personale, constituite in scopul garantarii obligatiilor asumate prin contractul de leasing, constituie titluri executorii”. Mai mult, contractul de leasing financiar prevede in mod expres transferul dreptului de proprietate de la finantator la utilizator.
 

Elementele contractului de leasing

Elementele principale dintr-un contract de leasing sunt partile implicate, anume utilizatorul, compania de leasing si furnizorul bunului respectiv. Obiectul operatiunilor de leasing il pot constitui bunurile imobile si bunurile mobile de folosinta indelungata. Printre bunurile finantate prin leasing se numara in special autoturismele, utilajele agricole si echipamentele medicale.

Alte elemente ale contractului de leasing sunt:

  • valoarea totala a contractului de leasing;

  • valoarea ratelor si data scadenta;

  • perioada de utilizare in sistem leasing a bunului;

  • descrierea exacta a bunului care face obiectul contractului;

  • valoarea initiala a bunului;

  • clauza privind dreptul de achizitionare a bunului si conditiile in care poate fi exprimat acest drept.

 

Obligatiile finantatorului

Tot in OG 51/97, la articolul 9 sunt reglementate obligatiile finantatorului. Printre acestea enumeram:

  • asigurarea bunului care face obiectul operatiunii de leasing;

  • respectarea dreptului utilizatorului de a alege furnizorul de bunuri;

  • respectarea dreptului de optiune al utilizatorului constand in cumpararea bunului, prelungirea contractului de leasing fara schimbarea naturii acestuia sau incetarea raporturilor contractuale;

 

Obligatiile utilizatorului

Desigur, pe langa obligatiile finantatorului, e important de precizat si care sunt cele ale utilizatorului. Iata doar cateva dintre acestea:

  • bunul care face obiectul contractului de leasing nu poate suferi modificari decat cu acordul finantatorului;

  • exploatarea bunului conform instructiunilor elaborate de catre furnizor;

  • achitarea ratelor lunare stabilite conform contractului;

  • suportarea tuturor obligatiilor ce decurg din folosirea bunului; in situatia in care intervine pierderea sau avarierea unui bun din cauze fortuite, utilizatorul va continua achitarea ratelor pana la finalizarea contractului (conform art. 10 din OG 51/97).


Care sunt avantajele leasingului financiar?

Afinitatea companiilor pentru achizitionarea prin leasing financiar se datoreaza, conform finantatorilor, numeroaselor avantaje pe care le ofera acest timp de finantare:

  • perioada contractuala de pana la 96 de luni;

  • rambursarea ratelor lunar, semestrial sau trimestrial;

  • valoarea reziduala inclusa in rate;

  • accesul imediat la utilizarea bunului;

  • documentatia simplificata, ceea ce rezulta intr-un timp de aprobare rapid.

Asadar o documentare temeinica inainte de alegerea metodei de finantare este un pas esential pentru a ne asigura ca facem alegerea potrivita.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X