Inainte de a oferi mai multe informatii legate de posibilitatea ca, incepand cu anul 2014, sistemul de TVA la incasare sa devina optional pentru unele firme, va reamintim ca sistemul de plata a taxei pe valoarea adaugata la incasarea unei facturi, si nu la emiterea ei, a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2013.
Incepand cu aceasta data, noul sistem de plata a TVA trebuie aplicat obligatoriu de doua categorii de contribuabili, si anume:
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care au sediul activitatii economice in Romania, a caror cifra de afaceri in perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 inclusiv nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.
- persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului 2013.
Recent, au aparut noi modificari aduse de HG nr. 84/2013 in cazul incasarilor in numerar ale facturilor pentru cei care aplica sistemul de TVA la incasare.
Acestea stabilesc faptul ca furnizorul/prestatorul care este obligat la aplicarea sistemului TVA la incasare exclude de la aplicarea sistemului TVA la incasare acele sume dintr-o factura care sunt incasate in numerar pana in ziua emiterii facturii, inclusiv, de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber profesionisti si asocieri fara personalitate juridica.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Reglementarile HG nr. 84/2013, care modifica normele date in aplicarea art. 134^2 din Codul fiscal , mai prevad si faptul ca, pentru sumele incasate in numerar dupa data emiterii facturii, furnizorul/prestatorul aplica sistemul TVA la incasare si inscrie pe factura mentiunea TVA la incasare, cu exceptia situatiei in care livrarea/prestarea se incadreaza in alta categorie exceptata prevazuta la art. 134 2 alin. (6) din Codul fiscal .
Art. 134 2 alin. (6) lit. d) din Codul fiscal prevede ca cei din sistemul TVA la incasare nu aplica regulile acestuia:
- in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei;
- in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii care sunt scutite de TVA;
- in cazul operatiunilor supuse regimurilor speciale - regimul special pentru agentiile de turism, regimurile speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, regimul special pentru aurul de investitii;
- in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber-profesionisti si asocieri fara personalitate juridica.
In cazul in care, ulterior emiterii facturii, se incaseaza in numerar o parte sau contravaloarea integrala a acesteia, pentru taxa aferenta acestor sume nu se aplica regulile de exigibilitate care stabilesc ca exigibilitatea TVA intervine la data la care are loc faptul generator sau la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului.
Cu toate ca este inca o informatie neoficiala, se pare ca Ministerul Finantelor Publice ia in considerare posibilitatea ca sistemul de TVA la incasare sa devina optional incepand de anul viitor pentru toate firmele cu cifra de afaceri mai mica de 2.250.000 lei, astfel incat fiecare contribuabil sa poata decide daca aplicarea acestui sistem de TVA este sau nu benefica.
Sursa: PortalContabilitate.ro