email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Situatii financiare consolidate. Depasirea criteriilor si solutia contabila

ProceduriInregistrari si Politici Contabilesituatii financiare consolidateexceptiiOMFP 3055/2009


In randurile urmatoare, vom analiza cazul unei societati X care in anul 2012 a dobandit 90% din actiunile societatii Y. La data bilantului societatii-mama, se depasesc 2 din cele 3 criterii impuse la intocmirea situatiilor consolidate (pct 13 alin 1 Directiva a VII-a).

Vom stabili astfel daca societatea X are obligatia intocmirii situatiilor consolidate la 31.12.2012 (primul an cand depaseste 2 din cele 3 criterii).

De asemenea, vom vedea cum interpretam pct.13 alin 3) "Atunci cand la data bilantului societatii-mama entitatile care urmeaza sa fie consolidate depasesc sau inceteaza sa mai depaseasca limitele a doua din cele trei criterii prevazute la alin. (1), acest fapt afecteaza aplicarea derogarii prevazute la acel alineat, numai daca acest lucru are loc in doua exercitii financiare consecutive."


Solutia consultantului:

Conform pct. 3 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, o entitate trebuie sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate si raport consolidat al administratorilor daca aceasta entitate, denumita in continuare societate-mama, este organizata intr-unul din tipurile mentionate la pct. 12 din prezentele reglementari, face parte dintr-un grup de entitati si indeplineste una din urmatoarele conditii:
   a) detine majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor intr-o alta entitate, denumita in continuare filiala;
   b) este actionar sau asociat al unei entitati si majoritatea membrilor organelor de administratie, conducere si de supraveghere ale entitatii in cauza (filiala) care au indeplinit aceste functii in cursul exercitiului financiar, in cursul exercitiului financiar precedent si pana in momentul intocmirii situatiilor financiare anuale consolidate au fost numiti doar ca rezultat al exercitarii drepturilor sale de vot;
   c) este actionar sau asociat al unei filiale si detine singura controlul asupra majoritatii drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor acelei filiale, ca urmare a unui acord incheiat cu alti actionari sau asociati;
   d) este actionar sau asociat al unei filiale si are dreptul de a exercita o influenta dominanta asupra acelei filiale, in temeiul unui contract incheiat cu entitatea in cauza sau al unei clauze din actul constitutiv sau statut, daca legislatia aplicabila filialei permite astfel de contracte sau clauze;
   e) societatea-mama detine puterea de a exercita sau exercita efectiv o influenta dominanta sau control asupra unei filiale;
   f) este actionar sau asociat al unei filiale si are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor organelor de administratie, conducere si de supraveghere ale acelei filiale;
   g) societatea-mama si filiala sunt conduse pe o baza unificata de catre societatea-mama.

Tipurile de entitati mentionate la pct. 12 sunt:
   a) societati comerciale:
   - societate in nume colectiv;
   - societate in comandita simpla;
   - societate pe actiuni;
   - societate in comandita pe actiuni;
   - societate cu raspundere limitata;
   b) societati/companii nationale;
   c) alte entitati care, potrivit legilor speciale, pot detine participatii in capitalul altor entitati.

Aceasta este regula generala. Ca atare, o entitate trebuie sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate si raport consolidat al administratorilor daca aceasta entitate, societatea-mama indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
-    este organizata intr-unul din tipurile mentionate la pct. 12 din reglementarile mai sus mentionate
-    face parte dintr-un grup de entitati
-    indeplineste una din conditii prevazute la pct. 3 din reglementarile mai sus mentionate.

La pct. 13 alin. (1) din reglementari este prevazuta urmatoarea exceptie:
- o societate-mama este scutita de la intocmirea situatiilor financiare anuale consolidate daca la data bilantului sau entitatile care urmeaza sa fie consolidate nu depasesc impreuna, pe baza celor mai recente situatii financiare anuale ale acestora, limitele a doua dintre urmatoarele trei criterii:
   - total active 17 520 000 euro
   - cifra de afaceri neta: 35 040 000 euro
   - numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 250.

Alin. (3) de la acest punct stabileste ca, atunci cand la data bilantului societatii-mama entitatile care urmeaza sa fie consolidate depasesc sau inceteaza sa mai depaseasca limitele a doua din cele trei criterii prevazute la alin. (1), acest fapt afecteaza aplicarea derogarii prevazute la acel alineat, numai daca acest lucru are loc in doua exercitii financiare consecutive.

Asadar, o societate-mama este scutita de la intocmirea situatiilor financiare anuale consolidate daca la data bilantului sau entitatile care urmeaza sa fie consolidate nu depasesc impreuna, pe baza celor mai recente situatii financiare anuale ale acestora, limitele a doua dintre criteriile mai sus mentionate.

Daca la data bilantului societatii-mama entitatile care urmeaza sa fie consolidate depasesc limitele a doua din cele trei criterii nu mai aplica derogarea de la pct. 13 alin. (1), numai daca depasesc limitele a doua din cele trei criterii in doua exercitii financiare consecutive.

Daca la data bilantului societatii-mama entitatile care urmeaza sa fie consolidate inceteaza sa mai depaseasca limitele a doua din cele trei criterii aplica derogarea prevazuta la pct. 13 alin. (1) numai daca nu depasesc limitele a doua din cele trei criterii in doua exercitii financiare consecutive.

In cazul societatii care in primul an in care intervine obligatia de a intocmi situatiilor financiare anuale consolidate la data bilantului sau entitatile care urmeaza sa fie consolidate depasesc limitele a doua dintre cele trei criterii prevazute la pct. 13 alin. (1) apreciem ca nu se aplica derogarea prevazuta la acest articol.
de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: ANAF a dat STARTUL controalelor in 2022!


Puteti sa demonstrati realitatea incontestabila a tranzactiilor dvs.?

Descoperiti acum modelele documentelor justificative pe care NU le reglementeaza NIMENI si NIMIC! Dar LE CER toti inspectorii fiscali!

Lucrarea Documente (suplimentare) obligatorii in caz de control va ofera acum colectia de acte si documente justificative pe care niciun inspector nu se asteapta sa le prezentati ca argument indestructibil in favoarea dvs.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabilesituatii financiare consolidateexceptiiOMFP 3055/2009

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 17 Aprilie 2013


Votati articolul "Situatii financiare consolidate. Depasirea criteriilor si solutia contabila":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 17 Aprilie 2013 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X