In analiza de mai jos, luam ca exemplu un Institut National de Cercetare Dezvoltare. In anul 2015 a infiintat o filiala cu personalitate juridica. Patrimoniul filialei si cifra de afaceri a acesteia au fost nesemnificative fata de cea a Institutului. Vom vedea daca se poate invoca pct 505 din OMFP 1802/2014 pentru a nu depune situatii financiare consolidate. Cifra de afaceri si patrimoniul Institutului il incadreaza in categoria grupurilor mici.
In analiza spetei se au in vedere REGLEMENTARILE CONTABILE privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aprobate prin OMFP nr.1802/2014:
505. - Cu respectarea prevederilor pct. 50, pct. 493 alin. (1) si pct. 502 alin. (1), o societate-mama, inclusiv o entitate de interes public, este scutita de obligatia de a intocmi situatii financiare anuale consolidate daca:
a) are numai filiale care sunt nesemnificative atat la nivel individual, cat si la nivel colectiv; sau
b) toate filialele sale pot fi excluse din consolidare in temeiul pct. 504.
50. - Principiul permanentei metodelor. Politicile contabile si metodele de evaluare trebuie aplicate in mod consecvent de la un exercitiu financiar la altul.
493. - (1) In aplicarea prezentului capitol, o societate-mama si toate filialele sale sunt entitati care trebuie consolidate, in cazul in care societatea-mama este o entitate careia i se aplica prevederile prezentelor reglementari.
502. - (1) Grupurile mici si mijlocii sunt exceptate de la obligatia de a intocmi situatii financiare anuale consolidate si un raport consolidat al administratorilor, cu exceptia cazului in care una dintre entitatile afiliate este o entitate de interes public.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Concluzie preliminara: Din interpretarea sistematica si teleologica a textelor incidente rezulta ca o entitate de interes public trebuie sa intocmeasca situatii financiare consolidate chiar daca se constituie un "grup mic" (in sensul pct.9 alin.3 din Norme), cu exceptia situatiei in care are numai filiale care sunt nesemnificative atat la nivel individual, cat si la nivel colectiv.
Aparent, datorita elementelor de patrimoniu ale filialei apreciate prin ipoteza ca fiind nesemnificative, grupul constituit cu filiala infiintata de INCD nu are obligatia de a intocmi situatii financiare consolidate.
Totusi, notiunea de "filiale nesemnificative" de la pct.505 din Reglementarile aprobate prin OMFP nr.1802/2014, are un caracter relativ, confirmat de prevederile de la pct.8 definitia 14 si de la pct.33:
8-14 prag de semnificatie inseamna statutul informatiilor in cazul in care se poate anticipa in mod rezonabil ca omiterea sau prezentarea eronata a acestora influenteaza deciziile pe care utilizatorii le adopta pe baza situatiilor financiare ale entitatii. Pragul de semnificatie al elementelor individuale se evalueaza in contextul altor elemente similare.
33. - Pragul de semnificatie este un aspect al relevantei specific unei entitati bazat pe natura sau marimea sau pe ambele a elementelor la care se refera informatiile raportate de entitate. In consecinta, prezentele reglementari nu specifica un nivel cantitativ pentru pragul de semnificatie si nu predetermina ce ar putea fi semnificativ intr-o anumita situatie.
De aceea RECOMANDAM ca entitatea sa intocmesca situatii financiare consolidate, cu exceptia situatiei in care ar putea stabili, dincolo de orice dubiu (sau pe riscul sau) ca activitatea desfasurata de filiala nou infiintata nu depaseste pragul de semnificatie , astfel cum acesta ar putea fi evaluat de un tert avand competente de verificare si control, in raport de prevederile pct.8 definitia 14 si de la pct.33 din Reglementarile aprobate prin OMFP nr.1802/2014
Raspuns oferit de www.portalcontabilitate.ro