Analizam mai jos cazul a doua societati neplatitoare de TVA cu aceiasi actionari. Prima societate plateste pentru cea de-a doua viramentele la Bugetul statului, in valoare de 160.000 ron cu chitanta, direct la Trezorerie. Vom stabili cum se inregistreaza aceste sume in contabilitate.
Solutia consultantului:
Potrivit art. 272 din Legea 31/1990, cu modificarile si completarile uleterioare, daca cele doua societati sunt persoane afiliate (asociati comuni), pot incheia contracte de imprumut.
Asadar imprumuturile, in cadrul unor operatiuni de trezorerie intre societate si alte societati controlate de aceasta, sau care o controleaza direct sau indirect sunt permise. Insa, intre cele doua societati sa se incheie un contract de imprumut in care sa se precizeze durata pentru care se acorda creditul, perioada de rambursare, daca se percepe sa nu dobanda.
Desigur pentru incasarea / plata imprumutului pe baza contractului incheiat intre parti tebui e intocmite documente justificative (Dispozitie de incasare /plata in numerar sau chitanta) pentru evidentierea incasarilor si platilor imprumutului, daca operatiunile se desfasaora prin numerar (casierie).
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Societatea care acorda imprumutul:
462"Creditori diversi" = 5311 "Casa in lei"
Societatea care primeste imprumutul si plata obligatiilor fiscale la trezorerie:
5311 "Casa in lei" = 462 "Creditori diversi"
% 5311 "Casa in lei"
444 "Impozit pe salarii "
441 " Impozit pe profit "