Societatea noastra a incheiat un contract cu o societate din Germania, platitoare de TVA prin care aceasta societate programeaza livrarile pe care noi le facem catre un client din Romania.
Cu alte cuvinte, livrarile catre clientul din Romania nu sunt posibile decat daca ai programare facuta prin societatea din Germania. Va rog sa imi spuneti tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA si al impozitului pe venit ce decurge din relatia de intermediere. Cum se declara operatiunea in decont si in declaratia 390?
Solutia consultantului:
Pentru beneficiarul din Romania, operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara de servicii pentru care se aplica regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. Prevederile acestui articol sunt armonizate cu prevederile art. 44 din Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008 in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor. Prin aceasta regula de taxare se prevede ca locul de taxare trebuie sa fie "locul in care are loc consumul", fiind respectat astfel principiul destinatiei serviciului. In situatia prezentata, locul serviciului este in Romania
In calitate de beneficiar al serviciilor prestate de catre partenerul din Germania, firma din Romania are urmatoarele obligatii fiscale aferente serviciului achizitionat:
1. sa se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de primirea serviciului;
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
2. sa impoziteze serviciul primit prin aplicarea regimului de taxare inversa materializat prin formula contabila:
4426 = 4427
"TVA deductibila" "TVA colectata"
3. sa evidentieze factura primita in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna in care a fost emisa factura furnizorului, corespunzator rulajului debitor al contului 4426 "TVA deductibila".
Valoarea serviciului prestat se inscrie in lei, la cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii.
Recomandabil este ca operatiunea de achizitie servicii sa se evidentieze si in jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427. Avand in vedere frecventa achizitiilor intracomunitare de servicii in cadrul unei firme, este recomandabil sa creati in jurnalele de TVA coloane distincte pentru evidentierea acestor operatiuni. Astfel, va fi mult mai usor sa preluati valoarea acestora in vederea raportarii prin decontul de TVA si declaratia recapitulativa cod 390.
4. sa raporteze fiscal operatiunea prin formularul cod (390 VIES) denumit "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare". Raportarea serviciului achizitionat se efectueaza cu simbolul S care reprezinta "achizitii intracomunitare de servicii" prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei in baza art. 150 alin. (2), de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate.
5. sa raporteze serviciul achizitionat prin decontul de TVA cod 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata". Raportarea se efectueaza in baza informatiilor preluate din jurnalul pentru vanzari si jurnalul pentru cumparari la urmatoarele randuri
- la randul 7 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6, si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), " cu preluarea sumei la randul 7.1 denumit "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" ;
Suma TVA se preia din rulajul creditor al contului 4427 "TVA colectata";
- la randul 20 cu preluarea sumei la randul 20.1;
Suma TVA se preia din rulajul debitor al contului 4426 "TVA deductibila".
In ceea ce priveste impozitul pe venituri persoane juridice nerezidente, serviciul prestat de catre partenerul din Germani intra in sfera de aplicare a impozitului pe venituri persoane juridice nerezidente conform prevederilor art. 115 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal "venituri din servicii prestate in Romania si in afara Romaniei....".
In situatia in care beneficiarul veniturilor nu ar prezenta certificatul de rezidenta fiscala in Germania, platitorul veniturilor din Romania ar fi obligat sa efectueze retinerea la sursa a impozitului pe venituri persoane juridice nerezidente pentru respectarea prevederilor art. 116 alin. (1) coroborat cu prevederile alin. (2) lit. d) "16% in cazul oricaror altor venituri impozabile obtinute din Romania, asa cum sunt enumerate la art. 115."
Totusi, in situatia in care prestatorul din Germania va prezinta certificatul de rezidenta fiscala din Germania conform prevederilor art. 118 alin. (2), serviciul este impozabil in Germania. In acest caz, nu se mai efectueaza retinerea la sursa in Romania deoarece serviciul este impozabil in Germania, fiind aplicabile prevederile art. 118 "Coroborarea prevederilor Codului fiscal cu cele ale conventiilor de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene".
Pentru veniturile obtinute de catre un prestator din Germania sunt aplicabile prevederile Legii nr. 29 din 16 ianuarie 2002 privind ratificarea Conventiei dintre Romania si Republica Federala Germania pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital, semnata la Berlin la 4 iulie 2001, articolul 7 "Profiturile intreprinderii" alin. 1 conform caruia profiturile unei intreprinderi din Germania sunt impozabile in Germania, dar numai in situatia in care firma respectiva nu are in Romania un sediu permanent prin intermediul caruia serviciile sunt prestate.