APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura) a anuntat ca, incepand din 3 septembrie 2020, primeste cereri de solicitare a ajutorului de stat pentru culturile infiintate in toamna anului 2019, afectate de seceta, intr-un interval de 10 zile lucratoare.
Formularul cererii de solicitare a ajutorului de stat se regaseste in OUG nr.148/2020, publicata in Monitorul Oficial nr 806 din data de 2 septembrie 2020.
Descarca de aici cererea de solicitare a ajutorului de stat >>>>
Cererile se depun la Centrele locale/ judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, respectiv al Municipiului Bucuresti pe raza carora/caruia a fost depusa Cererea unica de plata in Campania 2020.
Cererea de solicitare a ajutorului de stat, insotita de documentele solicitate poate fi transmisa la Centrele judetene/locale APIA, respectiv al Municipiului Bucuresti si prin fax sau posta sau in format electronic prin e-mail.
Care sunt beneficiarii?
a) producatorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare;
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
b) producatorii agricoli persoane juridice, cu exceptia grupurilor de producatori.
IMPORTANT!
Ajutorul de stat se acorda beneficiarilor care au infiintat in toamna anului 2019 urmatoarele culturi: - grau, secara, triticale, orz, orzoaica, ovaz, rapita.
Beneficiarii trebuie sa indeplinesca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa detina proces-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, incheiat pana la data de 15 iunie inclusiv, in care procentul de calamitare este de peste 30% aferent culturii calamitate;
b) suprafata calamitata sa reprezinte un procent de peste 30% din suprafata totala declarata in Cererea unica de plata in anul 2020, aferenta culturii calamitate;
c) sa fie inregistrati in evidentele APIA in anul 2020, cu Cerere unica de plata 2020;
d) nu se afla in dificultate, respectiv reorganizare, lichidare sau in faliment la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, in baza evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului.
Atentie!
Suprafata pentru care se acorda ajutorul de stat nu poate depasi suprafata culturii declarate in cererea unica de plata depusa in cadrul Campaniei 2020.
Prin exceptie, beneficiarii care au suprafete calamitate cu culturile mentionate, confirmate prin procesul – verbal de constatare si evaluare a pagubelor, care au fost intoarse sau nu au mai fost insamantate dupa calamitare si nu se regasesc, in totalitate sau partial, in cererea unica de plata 2020, suprafetele calamitate avute in vedere pentru ajutorul de stat sunt cele mentionate in procesul – verbal de constatare si evaluare a pagubelor, mentioneaza APIA.
Pentru acesti beneficiari ajutorul de stat se acorda pentru suprafatele confirmate prin procesul – verbal de constatare si evaluare a pagubelor, dar nu mai mult de suprafata declarata cu teren arabil in cererea unica de plata din Campania 2020.
Cererea de solicitare a ajutorului de stat va fi insotita de urmatoarele documente:
a) copie a procesului-verbal de constatare si evaluare a pagubelor;
b) coordonate bancare in conditiile in care nu se mentin coordonatele bancare existente la Cererea unica de plata 2020.
DE RETINUT!
Daca documentul de identificare a coordonatelor bancare existent la dosarul cereri de plata depuse la APIA nu se modifica acesta ramane valabil si pentru acordarea ajutorului de stat.
Documentele depuse in copie de catre beneficiar, vor purta sintagma “conform cu originalul”,vor fi datate si insusite prin semnatura de catre beneficiar.
Cuantumurile maxime ale ajutorului de stat se regasesc in tabelul de mai jos: