Tot mai multe firme din industria usoara incep sa isi inchida activitatea. Multe dintre societatile care lucreaza in sistem lohn (se axeaza pe prelucrarea materialelor sau a materiilor prime de productie textila) au intrat deja in insolventa. Dar, conform specialistilor, cosmarul nu se incheie aici. Efectele devastatoare ale noului Cod fiscal vor duce la ingroparea mai multor firme, producand astfel un nou val de someri.
Potrivit site-ului stirileprotv.ro, numai in Bihor, numarul societatilor comerciale care s-au inchis in luna ianuarie a acestui an este dublu fata de numarul celor care s-au inchis anul trecut in aceeasi perioada.
“Nu mai putem face fata platilor, nu ne mai putem achita datoriile si astea toate duc la insolventa. Noi, cei care lucram in lohn, daca nu vom avea niste preturi corecte, vom inchide.”, declara Rodica Ardelean, proprietara unei firme.
In aceeasi situatie se afla si Vera Galea. Aceasta a lucrat in domeniu peste 30 de ani, dar acum fabrica unde lucrau 45 de angajati este aproape goala.
Previziunile specialistilor: ce efecte va avea noul Cod fiscal asupra firmelor?
Vestile proaste nu se incheie aici. Noul Cod fiscal va mai face si alte victime in randul firmelor romanesti.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Octavian Dan, analist economic, declara ca: “Numarul mare al insolventelor este determinat de anumite masuri care au fost implementate cu ocazia revolutiei fiscale si care duc, in mod obligatoriu, la restructurarea unor activitati si cateodata la falimente. Spre exemplu industria usoara. Acolo vom asista in urmatoarea perioada la inchiderea multor companii.”
De asemenea, Daniela Zapodeanu, presedinte Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa Bihor, afirma ca: “Poate mai mult in judetul Bihor fiind un judet de granite, n-au mult de mers pana in Ungaria, Austria, Germania unde isi gasesc altceva si renunta la un business care este tot mai impovarat de fiscalitate.”
La 1 ianuarie 2018, numarul firmelor care au intrat in insolventa - la nivel national - a crescut cu 47%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In total, aproximativ 700 de societati au ajuns in aceasta situatie. Potrivit datelor Registrului Comertului, primul loc fiind ocupat de Bucuresti, dupa care s-au clasat judetele Bihor si Timis, informeaza sursa citata mai sus.