Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Revenire asupra repartizarii profitului. Care este tratamentul contabil si fiscal?

Data aparitiei: 24 Aprilie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Revenire asupra repartizarii profitului. Care este tratamentul contabil si fiscal?
dividendecod fiscal 2018formularul 205

Aflam in randurile urmatoare cum se procedeaza daca, in luna martie 2018, avand lichiditati, s-a revenit asupra repartizarii profitului, in sensul anularii rezervelor constituite si repartizare profit pe destinatia dividende. Acestea sunt aferente anului 2013, 2014. Cititi care este termenul de declarare si plata pentru aceste dividende!


Iata raspunsul specialistului!


Potrivit punctului 422 alin. (1) din OMFP 1802/2014, evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa ce adunarea generala a actionarilor sau asociatilor a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.

Si in Legea contabilitatii regasim aceeasi prevedere la art. 19 alin. (3): „Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.”

Presupun ca ati repartizat profitul pe alte rezerve si nu aveti pierdere reportata. Conditia cea mai importanta pentru acordarea dividendelor este sa fie distribuite din profit. Decizia repartizarii profitului revine Adunarii generale a asociatilor.

Puteti emite o noua hotarare AGA prin care reveniti asupra deciziilor initiale de repartizare si astfel repartizati profiturile din anii precedenti la dividende.

Articolele contabile pentru inregistrarea anularii rezervelor, repartizarea dividendelor, si inregistrarea impozitului pe dividende sunt:

1068    =    1171    
1171    =    457    
457      =    446

Impozitul pe dividedele distribuite in 2018 se retine la data platii, dar nu mai tarziu de 31.12.2018. Impozitul aferent dividendelor distribuite in 2018 se declara prin formularul 100 si  se plateste pana pe 25 ale lunii urmatoare celei in care efectuati plata, potrivit art. 97 alin. (7) din Codul fiscal.

In cazul dividendelor distribuite persoanelor fizice rezidente impozitul se declara si prin formularul 205.

In cazul dividendelor distribuite nerezidentilor, impozitul aferent se declara prin formularul 207, prevazut la art. 231 alin. (1) din Codul fiscal.

In concluzie, termenul de declarare si de virare a impozitului pe dividende este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se declara se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator.
 


Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Olga Crevelescu – Expert contabil.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X